Έτος Καμπανέλλη στην Αίγυπτο με 2 συναυλίες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

απο Cyclades Open

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, διοργάνωσαν 2 συναυλίες προς το ελληνικό, αιγυπτιακό και διεθνές κοινό της Αιγύπτου. Οι συναυλίες ήταν αφιερωμένες στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με αφορμή το «Έτος Καμπανέλλη» και πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1η  Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο ανοιχτό αμφιθέατρο της Όπερας του Καΐρου.

Συγκεκριμένα την 1η  Οκτωβρίου η συναυλία πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας με ανάλογο ρεπερτόριο και επίσης μεγάλη επιτυχία. Η τιμητική βραδιά, με την μορφή συναυλίας  διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου – Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξανδρείας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο. Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, με τη συνοδεία στο πιάνο του συνθέτη και  μαέστρου Αντώνη Καρατζίκη, στην κυριολεξία μάγεψε το κοινό υποδαυλίζοντας ερεθίσματα εξωτερίκευσης ακόμη και σε ανθρώπους  που για πρώτη φορά έρχονταν  σε επαφή με το έργο του Έλληνα δημιουργού. Βέβαια, το ευχάριστο ήταν ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό Αιγυπτίων, πραγματική έκπληξη, το οποίο γνώριζε τους στίχους του. Όσο για τους Αιγυπτιώτες, όπως ήταν αναμενόμενο με εμφανή συγκίνηση, συνόδευαν λέξη λέξη, στίχο στίχο την Αναστασία Ζαννή.

Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος, εκπροσωπώντας και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, ο κ. Ανδρέας Βαφειάδης Αντιπρόεδρος Α΄ της ΕΚΑ, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κα Λιλίκα Θλιβίτου, η πρώην Πρόεδρος των Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής κα Τασούλα Μιλοπούλου, η κα Πασχαλίνα Αγαπιάδου Διευθύντρια του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου, ο κ. Κωνσταντίνος Ρήγας Διευθυντής Πρατσίκειου Δημοτικού, ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια Βασίλης Φιλιππάτος, η κα Καλλιόπη Παπακώστα αρχαιολόγος, ο συγγραφέας κ. Γιώργος Κυπραίος, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και πολλοί Αιγυπτιώτες και Αιγύπτιοι.

Το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου 2022, στο κατάμεστο ανοιχτό αμφιθέατρο της Όπερας του Καΐρου, η Ελληνίδα cross σοπράνο Αναστασία Ζαννή και η 30μελής αιγυπτιακή ορχήστρα κοριτσιών φωτός και ελπίδος «al nour wal Amal» μάγεψε επί δυο ώρες το πολυεθνικό της ακροατήριο, ερμηνεύοντας εμβληματικά έργα του τιμώμενου Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσικές Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου στα αγγλικά, ιταλικά αλλά και αραβικά. Ιδιαίτερη στιγμή η ερμηνεία  της Αναστασίας Ζαννή σε ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό τραγούδι όπου απέσπασε  το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Παρέστησαν  ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαρυλίδης, η νέα πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σαλάχ Χαφεζ, η πρώην πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κα Magda Sahin, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αίγυπτο, Αιγύπτιοι επίσημοι,  άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού,  ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Μέμφιδος κκ Νικόδημος, ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγιου Γεωργίου Αρχιμανδρίτης κκ Δαμασκηνός, διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εξέχοντα μέλη της ελληνικής παροικίας Καΐρου και δημοσιογράφοι καθώς  και η κ. Τασούλα Μυλόπουλου, μέλος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Δείτε επίσης