Euronews: ΑΡΧΕΛΩΝ & Delfini Del Ponente: Προστατεύοντας τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο

απο Cyclades Open

Ποια είναι τα ζητήματα και οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ζωή σήμερα; Δύο οργανώσεις, σε Ελλάδα και Ιταλία που ασχολούνται με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών, μας αναλύουν τι συμβαίνει και παρουσιάζουν τις δράσεις τους για την προστασία αυτών των ειδών.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ  προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα

Κόλπος της Κυπαρισσίας. Μια ομάδα περπατά και ψάχνει στην παραλία. Ο Μιχάλης Σουρουλίδης είναι υπεύθυνος προγραμμάτων για την Πελοπόννησο του ΑΡΧΕΛΩΝ, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας:

«Μου αρέσουν πολύ οι θαλάσσιες χελώνες! Αυτό το άγριο ζώο χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων. Εξακολουθούμε να το βλέπουμε να έρχεται στις ίδιες παραλίες κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη απειλή τους, ο μεγαλύτερος θηρευτής τους είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος. Αυτό που πιστεύω λοιπόν είναι ότι, αν είμαστε η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτές, τότε μπορούμε επίσης να αποτελέσουμε τη μεγαλύτερη βοήθειά τους».

Κάθε πρωί, με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, οι ομάδες της ελληνικού συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ επιθεωρούν τις παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου, στα δυτικά της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικτύου Natura 2000.

Βρίσκουν γρήγορα τα ίχνη μιας χελώνας που οδηγούν σε μια νέα φωλιά. Η ομάδα εξετάζει προσεκτικά τη φωλιά και την καλύπτει με ένα μεταλλικό πλέγμα, για να προστατεύσει τα αυγά από τα σκυλιά και άλλες απειλές που σχετίζονται με την ανθρώπινη παρουσία.

Όταν ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε αυτό το έργο πριν από 40 χρόνια, είχαν καταμετρηθεί περίπου 600 φωλιές σε αυτή την περιοχή. Τώρα, τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα για τις χελώνες, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Σουρουλίδης: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 5000 φωλιές σε ακτίνα 12,5 χιλιομέτρων. Αυτό δείχνει πραγματικά πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνουμε εδώ».

Η θάλασσα σήμερα είναι γεμάτη κινδύνους και οι χελώνες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια.

Στη Γλυφάδα, επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο του ΑΡΧΕΛΩΝ: το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Εδώ μεταφέρονται τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, υπάρχουν 29 χελώνες, μερικές από τους οποίες είναι σοβαρά τραυματισμένες. Η θεραπεία τους απαιτεί πολυετείς προσπάθειες από ειδικούς κτηνιάτρους, τους οποίους βοηθούν δεκάδες εθελοντές από διάφορες χώρες.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι επίσημα προστατευόμενο είδος. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειάς τους. Ωστόσο, για πολλές χελώνες, η επαφή με πλαστικά απορρίμματα, αλιευτικά εργαλεία, ακόμη και με εχθρικούς ψαράδες έχει ολέθριες συνέπειες:

«Δυστυχώς, για την πλειονότητα των ζώων που δεχόμαστε, ο νούμερο ένα λόγος που βρίσκονται εδώ, είναι οι σκόπιμοι τραυματισμοί, κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού. Συνήθως βλέπουμε επίσης ουλές ή τραυματισμούς στην περιοχή των μπροστινών πτερυγίων. Αυτό σημαίνει ότι είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα ψαρέματος και στην προσπάθεια των ανθρώπων να τα ξεμπλέξουν, τα τραυμάτισαν. Αυτό είναι, φυσικά, ασυγχώρητο. Έχουμε περιπτώσεις όπου θαλάσσιες χελώνες έχουν μπλεχτεί σε αλιευτικά δίχτυα, έχουν καταπιεί αγκίστρια και πετονιές» εξηγεί η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ακριβώς τραυματίζονται οι χελώνες, αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι ψαράδες χρησιμοποιούν βία για να τις απομακρύνουν από τα δίχτυα τους, όταν έχουν μπλεχτεί σε αυτά. Προφανώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δίχτυα τους και είναι χρονοβόρο, αλλά είναι σημαντικό ότι δεν επηρεάζει το μέγεθος της ψαριάς τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο euronews.com πατώντας εδώ

Δείτε επίσης