Ευρωκοινοβούλιο: Αναβολή στο ψήφισμα για το κράτος δικαίου σε Ελλάδα – Ισπανία, λόγω εκλογών

απο Cyclades Open
Ευρωκοινοβούλιο: Καταδίκη της Ελλάδας- Ανησυχίες για Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου

Αφού ξεκίνησαν τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου, τόσο το S&D όσο και το ΕΛΚ ψυχράθηκαν και μπλόκαραν το ψήφισμα από την ολομέλεια αυτής της εβδομάδας στην ΔΠ.

Ένα ψήφισμα σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα αναβλήθηκε από το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κοινοβουλίου που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η παρέμβαση στις επερχόμενες ισπανικές και ελληνικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν κλειδί για τους σοσιαλδημοκράτες (S&D) και την κεντροδεξιά (ΕΛΚ), εγείροντας ένα παιχνίδι ευθυνών μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Το ψήφισμα αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας στις 13 Απριλίου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων (ΔΠ), η οποία αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που αποφασίζουν για τις εργασίες και τον νομοθετικό σχεδιασμό του Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα επρόκειτο να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Απριλίου, αφού είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Ισπανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα μεταξύ ευρωβουλευτών και της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα  στις 30 Μαρτίου.

Το S&D κατέθεσε πρώτο το ψήφισμα συζητώντας για την Ελλάδα και τη Μάλτα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2022. Σε απάντηση, το ΕΛΚ ζήτησε να συμπεριληφθεί και μια συζήτηση για τη σοσιαλιστική Ισπανία.

Αφού ξεκίνησαν τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου, τόσο το S&D όσο και το ΕΛΚ ψυχράθηκαν και μπλόκαραν το ψήφισμα από την ολομέλεια αυτής της εβδομάδας στην ΔΠ,  το οποίο τώρα αναβλήθηκε χωρίς καθορισμένη ημερομηνία, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι του S&D και του ΕΛΚ στη EURACTIV.

Σοσιαλδημοκράτες και ΕΛΚ: Αποτροπή παρεμβάσεων στις εκλογές

Η αναβολή αποσκοπεί στο να αποτρέψει τη συζήτηση και το ψήφισμα για το κράτος δικαίου από το να επηρεάσει τις σημαντικές εκλογές στην Ελλάδα και την Ισπανία, που θα διεξαχθούν τον Μάιο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα.

«Υπήρξε συμφωνία για το πάγωμα κάθε είδους ψηφίσματος, αποστολής ή ακρόασης με στόχο μια συγκεκριμένη χώρα τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΛΚ στη EURACTIV.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος του S&D δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μετατραπεί σε φόρουμ συζήτησης εθνικών θεμάτων, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του θεσμού».

«Είναι αρκετά σύνηθες για τη Διάσκεψη των Προέδρων να αναβάλλει συζητήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εσωτερικές εκλογές των κρατών μελών», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors Κριστίν Βερζέ στη EURACTIV και πρόσθεσε ότι «αν αυτό [το ψήφισμα για το κράτος δικαίου] είναι επικριτικό για την ισπανική και την ελληνική κυβέρνηση, είναι προφανές πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές».

Και η αλήθεια είναι ότι τόσο για το S&D όσο και για το ΕΛΚ διακυβεύονται πολλά.

Στην Ισπανία, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου και οι εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βρίσκεται στην κορυφή με 31,5%, ακολουθούμενο από το κυβερνών κόμμα PSOE (S&D) με 25,8%.

Στην Ελλάδα, οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 21 Μαΐου και το κυβερνών κόμμα του ΕΛΚ, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν αγώνα στήθος με στήθος με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια σειρά σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες και αφορούν την εμπλοκή της κυβέρνησης σε υποκλοπές και την αμέλεια στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Παραμένει πάντως ασαφής η στάση της άλλης πολιτικής ομάδας, καθώς οι συνεδριάσεις της ΔΠ δεν είναι δημόσιες.

Από τη μία πλευρά, οι εκπρόσωποι του S&D και του ΕΛΚ επιβεβαιώνουν ότι το Renew Europe βοήθησε στην επίτευξη της πλειοψηφίας που απαιτείται στην ΔΠ για την αναβολή του ψηφίσματος. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Renew Europe λέει ότι η Αριστερά συνέβαλε στην επίτευξη της πλειοψηφίας.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ένας εκπρόσωπος της Αριστεράς δήλωσε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν αντιτάχθηκε στην αναβολή, ενώ ένας εκπρόσωπος των Πρασίνων/Ευρωπαϊκού Κόμματος επιβεβαιώνει ότι το έκαναν.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες παίζουν πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το κράτος δικαίου. Χρειαζόμαστε συστηματική παρακολούθηση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων/EFA Ντάνιελ Φρόιντ στη EURACTIV σχετικά με την αναβολή του ψηφίσματος.

Το ID και το ECR δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: Euractiv.com/Max Griera, μτφ. Μαριάνθη Πελεκανάκη

Δείτε επίσης