Ευρωπαϊκή Ένωση: Περικοπή χρηματοδότησης στα κράτη-μέλη που αψηφούν τα δημοκρατικά πρότυπα

απο Cyclades Open

Η Ουγγαρία επέκρινε την Τετάρτη την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με έναν μηχανισμό που επιτρέπει στις Βρυξέλλες να περικόψουν τη χρηματοδότηση σε κράτη μέλη που αψηφούν τα δημοκρατικά πρότυπα, λέγοντας ότι είχε «πολιτικά κίνητρα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να ακυρωθεί ο μηχανισμός, ανοίγοντας την πόρτα στην κοπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη χρηματοδότησή τους.

«Η απόφαση είναι ζωντανή απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», δήλωσε σε ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιουντίτ Βάργκα.

«Το Δικαστήριο της Ένωσης έκρινε βασισμένο σε πολιτικά κίνητρα λόγω του Νόμου για την Προστασία των Παιδιών!», είπε, αναφερόμενη στη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι και απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους.

«Αυτή είναι άλλη μια πίεση εναντίον της χώρας μας μόνο και μόνο επειδή υιοθετήσαμε τον δικό μας νόμο για την προστασία των παιδιών το περασμένο καλοκαίρι», είπε.

Στην ίδια γραμμή και η Πολωνία. «Σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτήν την επίθεση εναντίον μας κυριαρχία. Η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της από τον εκβιασμό που στοχεύει να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα στο Twitter.

Ικανοποίηση στη Γερμανία

Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο χαιρέτισε την απόφαση κάνοντας λόγο για νίκη του κράτους δικαίου.

«Το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο της ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η δικαστική απόφαση «επιβεβαιώνει άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την ΕΕ προστατεύοντας και ενισχύοντάς μας κοινότητα αξιών».

Οι επικριτές λένε ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις κατά της LGBTQ κοινότητας της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο μηχανισμός «προορίζεται να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της Ένωσης από επιπτώσεις που προκύπτουν… από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου» και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.

Η απόφαση εκθέτει την Πολωνία και την Ουγγαρία — που θεωρούνται ως ουραγοί σε θέματα δημοκρατίας στην ΕΕ — στον κίνδυνο να δουν περικοπή χρημάτων από τα δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της ΕΕ που λαμβάνουν.

Και οι δύο χώρες της ΕΕ – για τις οποίες οι Βρυξέλλες λένε ότι παραβιάζουν κανόνες της EE όσον αφορά στο κράτος δικαίου – ξεκίνησαν τη νομική αμφισβήτηση του μηχανισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εγκρίνει τους πολυετείς προϋπολογισμούς της ΕΕ, έχει εδώ και μήνες ζητήσει από την Επιτροπή να κάνει ακριβώς αυτό, τονίζοντας ότι το μέσο της αιρεσιμότητας είναι διαθέσιμο από τις αρχές του περασμένου έτους.

Έχει μάλιστα ξεκινήσει τη δική του νομική δράση, κατηγορώντας την Επιτροπή για αδράνεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται μήπως παρασυρθεί από δικαστικές αποφάσεις και γνωρίζει ότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών για να εγκρίνει τη χρήση του μηχανισμού.

Το Νοέμβριο, έστειλε επίσημες επιστολές στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, στις οποίες εξέθετε τις δημοκρατικές ελλείψεις που θεωρεί ότι υπάρχουν.

Όσον αφορά στην Πολωνία, επικρίνει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών και την άρνηση αποδοχής της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ έναντι του πολωνικού δικαίου.

Για την Ουγγαρία, αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, τη σύγκρουση συμφερόντων και τη διαφθορά.

Πηγή: EURACTIV

Δείτε επίσης