Φεστιβάλ Νάξου 2024 στον Πύργο Μπαζαίου: Φώσφορος και Έσπερος- Διάλογος | Έκθεση Τέχνης

απο Cyclades Open

Οι Λιθουανοί καλλιτέχνες Diana Radavičiūtė και Saulius Valius ξεκινούν ένα ταξίδι στη Νάξο με σκοπό να συνομιλήσουν με τον εκλιπόντα καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer στην έκθεση  “Φώσφορος & Έσπερος – Διάλογος”  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου 2024.

Παρά τη φυσική του απουσία, η διαχρονική παρουσία του Klaus Pfeiffer, μέσα από τα έργα του στον Πύργο Μπαζαίου, υποδηλώνει την υπέρβαση της απλής φυσικής υπόστασης. Αυτή η δυαδικότητα απουσίας-παρουσίας χρησιμεύει στους καλλιτέχνες ως θεματικό πλαίσιο για να εξερευνήσουν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας και της ύπαρξης.

“Εμείς οι δύο, η Diana και ο Saulius, ερχόμαστε από τη Λιθουανία στη Νάξο για να συζητήσουμε με τον αγαπητό μας Klaus Pfeiffer, αλλά αυτός δεν είναι πια στο νησί… και ταυτόχρονα βρίσκεται παντού εδώ και καιρό”. Ο διάλογος των καλλιτεχνών με τον Klaus εκτυλίσσεται με φόντο το πρωινό φως, που ενσαρκώνει ο Φώσφορος και τη βραδινή λάμψη, που αντιπροσωπεύει ο Έσπερος. Αυτή η συμβολική αναπαράσταση του φωτός όχι μόνο υπογραμμίζει τη χρονική έκταση του διαλόγου, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μεταφορά για την έμπνευση και τη διαφορετικότητα. Η μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ του Φώσφορου και του Έσπερου αντανακλά τη ρευστότητα και την ασάφεια που ενυπάρχει στις δηλώσεις ταυτότητας, τονίζοντας τη διαφορετική φύση της αντίληψης και της ερμηνείας.

Ο Πύργος Μπαζαίου, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης, γίνεται χώρος σύγκλισης της φιλοσοφικής έρευνας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η αρχιτεκτονική και η ιστορική σημασία του πύργου προσθέτουν ένα ακόμη νοηματικό επίπεδο στο διάλογο, εδώ και τώρα.

Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Νάξου 2024

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου

(12o χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασού, Τ.22850 31402)

Εγκαίνια: Σάββατο 8/6 | 11:00-15:00

Διάρκεια: 8/6 – 6/10/2024

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας,

10:00-17:00

Ε-mail: naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.gr|naxosfestival.gr

Δείτε επίσης