Φιλώτι Νάξου: Δημιουργώντας κυκλαδικά ειδώλια στο δημοτικό σχολείο [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΩΤΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ

Εδώ στις Κυκλάδες, στις κορφές της καταποντισμένης Αιγηίδας αναπτύχθηκε ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ., στην Εποχή του Χαλκού: ο Κυκλαδικός Πολιτισμός. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα δημιουργήματα της κυκλαδικής τέχνης είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Το πάντα ανήσυχο στο πνεύμα Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για τον κυκλαδικό πολιτισμό γνώρισε τα κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από το βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη “Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στον χρόνο” και το βιβλίο “Άνθρωπος ή βιολί” των Ελένης Μάρκου και Μαρίνας Πλατή, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ξεκινήσαν ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Δεν έμειναν όμως μόνο στην γνωριμία μέσα από τα βιβλία.

“Ήρθαμε σε επαφή με τα μινιμαλιστικά αινιγματικά ειδώλια που έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες για γενιές και γενιές. Τα γνωρίσαμε και τα αγαπήσαμε. Τα ακούσαμε να μας μιλούν για τον πολιτισμό της εποχής τους, εμβαθύναμε στον μαγευτικό τους κόσμο. Μάθαμε για τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, τις αφηρημένες, γεωμετρικές τους μορφές και τη γαλήνια έκφρασή τους” αναφέρουν.

Υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Έβης Ιωσηφίδου με γνώση και έμπνευση, ξεκίνησαν ένα δημιουργικό ταξίδι.

“Πήραμε πηλό και διαμορφώσαμε τα ειδώλιά μας, δίνοντας προσοχή σε λεπτομέρειες όπως το σχήμα του κεφαλιού, τα χέρια και τα πόδια. Νιώσαμε περήφανοι που καταφέραμε να αποτυπώσουμε την κυκλαδική τέχνη. Το σχολείο μας είναι μοναδικό, είναι ένας κόσμος για εξερεύνηση, εμπειρία και δημιουργία. Νιώσαμε απίστευτα συναισθήματα, σκεφτήκαμε, ονειροπολήσαμε, επικοινωνήσαμε, συνεργαστήκαμε, δημιουργήσαμε!”

Οι φωτογραφίες, η προσήλωση και το χαμόγελο των παιδιών, αδιάψευστος μάρτυρας. Τα πήλινα ειδώλια που έφτιαξαν οι μικροί καλλιτέχνες; Πραγματικά αριστουργήματα!

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Δείτε επίσης