Φιλώτι: Βάφεις χαράκια; Συλλαμβάνεσαι!

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Το ζήσαμε κι αυτό στο νησί και μάλιστα στο Φιλώτι της Νάξου! Κάτοικος του χωριού που έχει αναστήσει με προσωπικό κόπο, χρόνο και χρήμα την παλιά εμπορική γειτονιά του Φασολά, κινδύνευσε να βρεθεί στο κρατητήριο, γιατί ο αστυνομικός σταθμός του χωριού δέχτηκε καταγγελία ότι φτιάχνει πεζουλάκια σε “κοινοτικό” χώρο!

Απίστευτο;

Κι όμως συνέβη πραγματικά; Τι έκανε ο άνθρωπος και κόντεψε να τον συλλάβουν; Τίποτα το μεμπτό. Καλλώπιζε τη γειτονιά βάφοντας τα παραδοσιακά ‘χαράκια’ στο πλακόστρωτο πράγμα που όπως φαίνεται συνιστά σοβαρή εγκληματική ενέργεια!

Ο Νίκος Μουστάκης αυτό που πραγματικά έκανε και ενοχλεί είναι πως “χαλάει την πιάτσα”. Το “έγκλημα” του είναι αυτό. Γιατί γνωρίζει τι σημαίνει “δημόσιο συμφέρον”, αλλά κυρίως γνωρίζει πως το “εμείς” είναι πολύ σημαντικότερο απ’ το “εγώ”. Αναλαμβάνει δράση ο ίδιος και δίνοντας πρώτος το παράδειγμα, προσπαθεί να ομορφύνει το χωριό, να αποκτήσει την παλιά του αίγλη, κάτι που δυστυχώς δεν κάνει ο δήμος και οι τοποτηρητές του. Κι όχι μόνο το κάνει με επιτυχία, αλλά εμπνέει κι άλλους να ακολουθήσουν. Και δεν είναι μόνο η αναβίωση του Φασολά έργο του, είναι πολύ περισσότερα αυτά που έχει κάνει ο Νίκος για το χωριό που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπά.

Λίγο το ‘χεις να αποκαλύπτεται η γύμνια εκείνων που θα ‘πρεπε να κάνουν έργο, αλλά δεν κάνουν τίποτα; Την τραβάει ο οργανισμός σου Νικόλα μια σύλληψη όταν αθόρυβα, χωρίς φανφάρες και αρλουμπολογίες με προσωπικό κόπο, χρόνο και έξοδα προσπαθείς να κάνεις κάτι όχι ιδιοτελές, αλλά κάτι για όλους, για το χωριό και την εικόνα του. Τώρα ,αν ρωτήσεις μερικούς “σπουδαίους” τι είναι “δημόσιο συμφέρον”, η μόνη άγνωστη λέξη που θα έχουν είναι το επίθετο μπροστά απ’ το “συμφέρον”.

Κάθε φορά λέω πως τα έχω δει όλα σ’ αυτό το νησί, κάθε φορά διαψεύδομαι πανηγυρικά! Να επιχειρήσουν να περάσουν χειροπέδες σ’ έναν άνθρωπο επειδή βάφει τα χαράκια σε μια γειτονιά! Δηλαδή τόσα χρόνια που το κάνουμε όλοι στις γειτονιές μας στα χωριά, ήμασταν παράνομοι; Βρε μπας και σας χρωστάμε χάρη που δεν μας συλλάβατε ποτέ;

Ποιος μπορεί να ενοχλήθηκε από το βάψιμο των παραδοσιακών χαρακιών -πράξη που άλλα νησιά και σύλλογοι διαφημίζουν-και σκέφτηκε να καταγγείλει στην αστυνομία τον Μουστάκη και τον συγχωριανό που βοηθούσε στο βάψιμο, ώστε να κινδυνεύσουν με σύλληψη;

Και ποιος έδωσε την εντολή να μην συλληφθεί τελικά;

Ο ίδιος ο Μουστάκης διηγείται το ντροπιαστικό περιστατικό με ανάρτησή του στο facebook

Σήμερα έγινε το εξής κωμικοτραγικό.

Ήλθε στον Φασολά ο Αστυνόμος του Χωριού και μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στο Τμήμα για κατάθεση γιατί είχε καταγγελία ότι φτιάχνω πεζουλάκια σε « κοινοτικό» χώρο.

Του είπα :

– γιατί δεν έκανε το ίδιο σε παρόμοιες περιπτώσεις ;

– γιατί δεν έκανε το ίδιο όταν έφτιαξα τις λακούβες που άφησε πίσω του το συνεργείο του Δήμου ;

(Βλέπε παρακάτω φωτογραφίες).

– γιατί δεν με συνέλαβε όταν έφτιαχνα τον Περιφερειακό Δρόμο στο Χωριό

– γιατί δεν με συνέλαβε όταν έφτιαχνα κάτι παρόμοιο παραδίπλα (δείτε φωτογραφίες πριν και μετά)

Επειδή αρχικά έδειξα να μη συμμορφώνομαι είπε στον Αστυφύλακα που τον συνόδευε να μου «περάσει» χειροπέδες αν δεν ακολουθήσω !

Δεν ψάχνω να γίνω ήρωας εν καιρώ Ειρήνης, αλλιώς θα ακολουθούσα και και θα γέλαγε όλη η Πλατεία !

Μίλησε όμως με κάποιον στο κινητό του και, παρά την αποφασιστικότητα που είχε δείξει, το επεισόδιο έληξε ομαλά.

Περιμένω με αγωνία την αντίδραση του Δήμου όταν θα λάβει «την αναφορά» που θα συνταχθεί.

ΥΓ.

τον κύριο που έφτιαχνε τα χαράκια τον φυγαδεύσαμε και διαφεύγει τη σύλληψη.

Όμως, τα πειστήρια παραμένουν και ψάχνουμε μάρτυρες να ψευδομαρτυρήσουν ότι τα έφτιαξε ο Δήμος !

Ο Νίκος είναι άνθρωπος με χιούμορ κι έτσι ακριβώς αντιμετώπισε το θέμα. Όμως πραγματικά το γεγονός της ψευδούς καταγγελίας και της παρ’ ολίγον σύλληψης του-παρόλο πως ήταν ολοφάνερο πως δεν παρανομεί φτιάχνοντας πεζουλάκια σε κοινοτικό χώρο- παραμένει ένα αδιανόητα ντροπιαστικό περιστατικό.

“Συγχαρητήρια” , λοιπόν, σε όποιον το εμπνεύστηκε! Όχι, μπράβο! Θα περιμένουμε τη συνέχεια.

Υ.Γ.

Νομίζω πως ο Νικόλας πρέπει να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα και να επισημάνει τις διαφορές μεταξύ πεζουλακίου και χαρακιού. Φαίνεται πως από την πολλή “πρόοδο” που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεχάσει πως μοιάζουν και μπερδεύονται οι άνθρωποι!

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε επίσης