Φορολογικές δηλώσεις 2024: Γιατί ξεκινούν με προθεσμία υποβολής

απο Cyclades Open
ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να αναφέρει τα εξής:

«Περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 18.4.2024 και αν όλα πάνε καλά η ΑΑΔΕ, τις επόμενες ημέρες θ’ ανοίξει το TaxisNet για τις δηλώσεις. Φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1 Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες που πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα για τα φυσικά πρόσωπα, θ’ ακολουθήσουν και τα νομικά πρόσωπα».

Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικής δήλωσης 2024 μισθωτών, συνταξιούχων

Με διάταξη στο παραπάνω σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που συζητείται στην Βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται ότι για φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις, η φορολογική δήλωση συμπληρώνεται αυτομάτως από τη Φορολογική Διοίκηση και κοινοποιείται προς τον φορολογούμενο, ο οποίος μπορεί να αντιταχθεί στα όσα έχουν υπολογισθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Συγκεκριμένα από το τρέχον έτος 2024 οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση

Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση. Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λ.π.

Όσοι διαπιστώσουν ότι όλα είναι συμπληρωμένα σωστά, θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης και την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Περαιτέρω θα υπάρχει η δυνατότητα να μην ασχοληθούν καθόλου με τη διαδικασία υποβολής, συμπλήρωσης και ελέγχου της δήλωσης. Εάν λοιπόν δεν κάνουν τίποτα, στις 30 Ιουνίου 2024 η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα για αυτούς και θα εκδοθεί και σε αυτή την περίπτωση το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πηγή: odigostoupoliti.eu

Δείτε επίσης