Φωτογραφικός διαγωνισμός ΝΑΤURA 2000 «Click στη φύση!»

απο Cyclades Open

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως μία από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και παγκοσμίως. Σημαντικό μέρος αυτού του φυσικού πλούτου και, κυρίως τα είδη φυτών και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα, προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000.

Η πρώτη διοργάνωση του ετήσιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2021 με εξαιρετική επιτυχία. Συνολικά 1.071 δημιουργοί μέσα από τις 7.937 φωτογραφίες τους ανέδειξαν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αναγνωρίζοντας ότι η φωτογραφική του αποτύπωση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της αποτελεσματικότερης προστασίας του. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα και περιηγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση του 1ου διαγωνισμού ΝΑΤURA 2000 Click στη φύση!
Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε, αναδείχθηκε ταυτόχρονα ο καθοριστικός ρόλος των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανανεωμένος, με περισσότερες θεματικές κατηγορίες, με φιλοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους φωτογράφους, με νέα πρόσωπα στην κριτική επιτροπή, με ενδιαφέροντα έπαθλα και, το κυριότερο, με την πεποίθηση ότι όλοι μας, με διάφορους τρόπους, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας. Απέναντι σε μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση και η κρίση απώλειας βιοποικιλότητας, ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι η ίδια η φύση. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ένας τρόπος να συμμαχήσουμε με τη φύση. Να διαφυλάξουμε την πολύτιμη κληρονομιά μας, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας, να διασφαλίσουμε ότι θα προσαρμοστεί με βιώσιμο τρόπο και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο ασφαλές και πιο δίκαιο για όλους.

Οι περιοχές NATURA 2000 είναι η καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δημιουργούν μια ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, φροντίζοντας παράλληλα για την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και προστασίας της φύσης. Μια ισορροπία που σήμερα έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η ομορφιά και η σημασία των περιοχών NATURA 2000, καθώς να αναδειχθεί ο πλούτος της ελληνικής φύσης, των ειδών πανίδας και χλωρίδας, και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις περιοχές NATURA 2000.

Σας καλούμε λοιπόν να δηλώσετε συμμετοχή στον 2ο πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό ΝΑΤURA 2000 – «Click στη φύση!».

Ας συνθέσουμε ξανά, όλοι μαζί, ένα φωτογραφικό μωσαϊκό ζωής, φύσης, ομορφιάς, συναισθημάτων, δημιουργικών προσεγγίσεων και βιωματικών εμπειριών.

Κατηγορίες 2ου φωτογραφικού διαγωνισμού ΝΑΤURA 2000 «Click στη φύση!»*

• Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον
• Πτηνά
• Ζώα & Φυτά
• Τοπίο

*Προσοχή: Όλες οι φωτογραφίες πρέπει να είναι εντός των περιοχών Natura 2000 και να δηλώνουν κατά την υποβολή της συμμετοχής τους τον κωδικό της περιοχής λήψης με βάση τη διαθέσιμη λίστα που θα βρείτε εδώ.

Τα βραβεία του 2ου φωτογραφικού διαγωνισμού ΝΑΤURA 2000 «Click στη φύση!»*

Σε κάθε μία απ’ τις 4 κατηγορίες θα δοθούν 3 βραβεία. Η συνολική αξία των επάθλων που θα απονεμηθούν στους πρώτους 12 νικητές ανέρχεται σε €5.000.  Η ακριβής κατανομή τους θα ανακοινωθεί σύντομα και θα είναι σε δωροεπιταγές για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού από το photoagora.gr

Οι επόμενοι 7 νικητές της κάθε κατηγορίας θα λάβουν τιμητικό έπαινο.

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το όριο είναι 5 φωτογραφίες ανά κατηγορία 1. Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον, 2. Ζώα & Φυτά, 3. Πτηνά & 4. Τοπίο (δηλαδή το μέγιστο ανά συμμετέχοντα 20 φωτογραφίες αν επιθυμεί να συμμετάσχει και στις τέσσερις κατηγορίες).
• Προθεσμία υποβολής φωτογραφιών:έως και 31 Μαρτίου 2022.

Προετοιμασία φωτογραφιών:

• Περιοριστείτε σε μεσαία ανάλυση (ως 1500 pixel η μεγάλη πλευρά είναι αρκετά) ώστε κάθε φωτογραφία σας να είναι έως 1MB.
• Μετονομασία αρχείου:Το όνομα αρχείου της κάθε φωτογραφίας θα πρέπει να αναφέρει τα εξής στοιχεία: 1. τον κωδικό της περιοχής Natura (θα τον βρείτε εδώ) & 2. το email σας.
Πχ. ένα αρχείο με την ονομασία DSC0075.jpg θα πρέπει να μετονομαστεί σε GR1110010_email@gmail.com_DSC0075.jpg

Αποστολή φωτογραφιών: 

Α. Επιλέξτε κατηγορία στην οποία αντιστοιχούν οι φωτογραφίες σας (π.χ. τοπίο).
Σημείωση: Αν θέλετε να αποστείλετε φωτογραφίες και σε άλλη κατηγορία επαναλαμβάνετε τη διαδικασία απ’ την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση τα προσωπικά σας στοιχεία θα εμφανιστούν αυτόματα απ’ την προηγούμενη εγγραφή σας.
Β. Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας όπως ζητούνται σε κάθε πεδίο.
Γ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιλέξτε τον αριθμό των φωτογραφιών που θέλετε να στείλετε:
Δ1. Αναγράψτε μόνο τον κωδικό (χωρίς την πλήρη περιγραφή) της περιοχής Natura 2000 όπου έχει πραγματοποιηθεί η λήψη στο αντίστοιχο πεδίο (Κάντε copy paste από τον πίνακα που θα βρείτε εδώ).
Δ2. Ανεβάστε κάθε φωτογραφία -μέχρι 1MB με την μετονομασία που έχετε ήδη ετοιμάσει όπως το παράδειγμα παραπάνω- σε κάθε πεδίο (1η φωτογραφία, 2η φωτ…, 3η κλπ). Προσοχή! Σε κάθε πεδίο αντιστοιχεί μόνον μία φωτογραφία. Μόλις γίνει το ανέβασμα κάθε φωτογραφίας στο server θα εμφανιστεί η ένδειξη “Maximum number of files reached”, αλλά μην ανησυχείτε εφόσον αφορά μόνο το συγκεκριμένο πεδίο. Συνεχίζετε με την επόμενη φωτογραφία πιο κάτω.
Ε.Όταν ανεβάσετε όλες τις φωτογραφίες (μέχρι 5 ανά κατηγορία) και κάνετε κλικ στο “Συμφωνώ με τους όρους” θα εμφανιστεί το κουμπί “Αποστολή”. Εφόσον οι φωτογραφίες έχουν υποβληθεί επιτυχώς θα κατευθυνθείτε αυτόματα σε μία άλλη ευχαριστήρια σελίδα, χωρίς να λάβετε άλλου είδους επιβεβαίωση. Αν όχι, πρέπει να δείτε ξανά τα πεδία και να συμπληρωθούν οι ελλείψεις.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για να υποβάλετε συμμετοχή σε κάποια(ες) άλλη(ες) απ’ τις υπόλοιπες κατηγορίες.

• Στην πρώτη φάση αποστολής φωτογραφικού υλικού δεν είναι απαραίτητα τα αρχεία υψηλής ανάλυσης. Για τις επιλεγόμενες προς δημοσίευση φωτογραφίες το περιοδικό θα επικοινωνεί ξεχωριστά µε τους δημιουργούς αναζητώντας τα αρχεία υψηλής ανάλυσης και λοιπά στοιχεία.
• Δείτε αναλυτικά τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Φόρμα αποστολής φωτογραφιών

Η κριτική επιτροπή αποτελείται  από την φωτογράφο, σκηνοθέτιδα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Βίκυ Μαρκολέφα, τον δασολόγο και ένθερμο φωτογράφο φύσης Αναστάσιο Σακούλη, τον φωτογράφο φύσης Βασίλη Συκά, τονΔημήτρη Ζάντζα υπεύθυνο επικοινωνίας του Έργου LIFE-IP 4 NATURA, ως εκπρόσωπο του WWF Ελλάς και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Καλδή ως εκπρόσωπο του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος
(* πορτραίτα μελών κριτικής επιτροπήςόπως εμφανίζονται από αριστερά προς δεξιά)

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP 4 NATURA. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες στο edozoume.gr

Πηγή:  ΦΩΤΟγράφος

Δείτε επίσης