Φρένο στα ταξίδια των γιορτών βάζει η Όμικρον – Χάος στα αεροδρόμια

απο Cyclades Open

Η μία αεροπορική εταιρεία μετά την άλλη φαίνεται να ανακοινώνει -ακόμη και τελευταία στιγμή- ακυρώσεις πτήσεων, καθώς σφίγγει ο κλοιός που έχει δημιουργήσει η παραλλαγή Όμικρον. Την ίδια στιγμή, γίνεται το αδιαχώρητο στα αεροδρόμια.

Βαριά η σκιά της πανδημίας στην υφήλιο και τα φετινά Χριστούγεννα καθώς το στίγμα της υπερμεταδοτικής Όμικρον βάζει σε πρώτο πλάνο τις ανησυχίες για την υγειονομική κατάσταση των χωρών το επόμενο διάστημα, αφήνοντας για άλλη μία φορά σε δεύτερη μοίρα το εορταστικό πνεύμα των ημερών.

Η ιστοσελίδα εντοπισμού αεροπορικών πτήσεων της εταιρείας FlightAware έδειξε ότι μόνο το τελευταίο διήμερο ακυρώθηκαν πάνω από 3.000 πτήσεις εξαιτίας της παραλλαγής «Ο», που φαίνεται να εγκαθιδρύεται σταδιακά σε κυρίαρχη μορφή της Covid-19 παγκόσμια.

Έτσι, οι παραδοσιακά πυκνές από αεροπορικά ταξίδια μέρες των γιορτών φαίνεται να χάνουν έδαφος για άλλη μία χρονιά εξαιτίας του παράγοντα της πανδημίας, με ένα πέμπτο κύμα να βρίσκεται προ των θυρών. Μόνο για σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων, έχουν ακυρωθεί 2.175 πτήσεις παγκοσμίως, ενώ άλλες 1.259 ακυρώθηκαν για τη μέρα των Χριστουγέννων.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επικαλούνται ελλείψεις προσωπικού λόγω νόσησης από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για τη στελέχωση των διεθνών πτήσεων.

Κατά πλειοψηφία, οι ακυρώσεις προέρχονται από πέντε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες με παγκόσμια δραστηριότητα, με τις μισές σχεδόν από αυτές να ανήκουν μόνο σε κινεζικές εταιρείες όπως η Air China και η China Eastern. Παράλληλα, περίπου το 1/4 των συνολικών ακυρώσεων αφορούν σε εγχώριες και διεθνείς πτήσεις από τις ΗΠΑ, με 745 ακυρώσεις. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί από αεροπορικές της Ινδίας και της Ευρώπης.

Η γερμανική Lufthansa δήλωσε ότι αναγκάζεται να ακυρώσει μία σειρά από υπερατλαντικές πτήσεις στο διάστημα των γιορτών εξαιτίας της «απογείωσης» των πιλότων που επικαλούνται λόγους ασθένειας. Παρόλες τις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού που ισχυρίζεται πώς έκανε η εταιρεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ταξιδιωτικές απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό σε εργαζόμενους, το οποίο διαταράσσει συνολικά τη δραστηριότητα της εταιρείας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες αεροπορικές, αφού προχώρησαν σε υπεράριθμες απολύσεις εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό να μειώσουν τα κόστη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου υπήρξε σημαντική μείωση στους επιβάτες και τη συχνότητα των πτήσεων.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν πτοούνται και παρά το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, προχωρούν κανονικά με τις προγραμματισμένες διακοπές τους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταξιδιωτικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αναμένονται να ταξιδέψουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι το διάστημα 20 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου. Για την αντίστοιχη περίοδο προ πανδημίας είχαν ταξιδέψει συνολικά 44 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της American Automobile Association περισσότεροι από 109 εκατομμύρια Αμερικανοί (+34% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά) αναμενόταν να ταξιδέψουν φέτος για τις γιορτές, με αεροσκάφη, τρένα ή αυτοκίνητα. Όμως τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια είχαν προγραμματιστεί πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μπουν σε καραντίνα, ακόμη και χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Ο κλάδος των αερομεταφορών έρχεται να προστεθεί στους κλάδους που έχουν πληγεί αισθητά από την έλευση της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης, όπως των υγειονομικών, των ταχυμεταφορέων, των εργαζόμενων σε σούπερ μάρκετ κλπ.

Πάντως, οι αεροπορικές επιδιώκουν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις να θεσμοθετήσουν μικρότερο διάστημα απαιτούμενης καραντίνας για τους νοσούντες εργαζόμενούς τους. Ένα από τα αιτήματα σε Αμερική και Ευρώπη είναι η μείωση της υποχρεωτικής καραντίνας από 10 σε 5 μέρες. Χώρες όπως η Ισπανία και η Βρετανία έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτό το μέτρο για να καλύψουν τα εργασιακά κενά που σημειώνονται. Στις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο, έχει ισχύσει μόνο για τους υγειονομικούς μέχρι στιγμής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Φωτογραφία: Pixabay CC License

Δείτε επίσης