Γαλάτσι: 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου-Μια ελιά θα θυμίζει την ελπίδα και τους αγώνες για ειρήνη και ευημερία

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

100 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου.

Όχι, στη Νάξο δεν έγινε καμία εκδήλωση. Ούτε μισή ανάρτηση στα σόσιαλ του δήμου μας, μια αναφορά, τίποτα απολύτως. Λέτε να ετοιμάζουν καμία μεγάλη εκδήλωση και να μη μας το λένε, να τη φυλάνε για έκπληξη;

Στην πραγματικότητα ο Μανώλης Γλέζος δεν έχει ανάγκη από εκδηλώσεις. Η νεότερη Ιστορία της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Ιστορία τον έχουν σε περίοπτη θέση. Και πολυσχιδής καθώς ήταν έχουν παραπάνω από έναν λόγο για να τον μνημονεύουν.

16 χρόνια πέρασε σε φυλακές και εξορίες για να μπορείς εσύ, εγώ, εμείς να μιλάμε και να εκφράζουμε τη γνώμη μας ελεύθερα.

Δεκάξι χρόνια κακουχιών με τον θάνατο να παραμονεύει στη γωνιά ο Γλέζος, μαζί με μερικούς δρακογέννητους ακόμα, έπαιξαν με τη ζωή τους, χωρίς να ξέρουν αν θα ζήσουν οι ίδιοι για να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Μα το έκαναν για τους υπόλοιπους. Αντιστάθηκαν στον αυταρχισμό και στο σκοτάδι για την δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.

Και λησμονώντας οι ολίγιστοι, νομίζουν πως θα λησμονήσουμε όλοι.

Ξεχνάνε βλέπεις τον ποιητή, αν τον γνωρίζουν κιόλας, κι εκείνο το δίστιχο που αναφέρει «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».

Χθες στο Γαλάτσι, που “ναξιωτοκρατείται” φύτεψαν μια ελιά με 100 ελίτσες, όσα και τα χρόνια του Γλέζου από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου με τραγούδια από τις χορωδίες του Ωδείου Αθηνά.

Στην σελίδα “Αποχαιρετάμε τον Μανώλη Γλέζο” είδαμε μια ανάρτηση από την εκδήλωση που αναφέρει τα εξής:

“Μια συγκινητική και συμβολική στιγμή από την εκδήλωση χθες βράδυ στο Φεστιβάλ Γαλατσίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη, ήταν όταν ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος και ο υπεύθυνος πρασίνου Γιώργος Αργυρός του Δήμου Γαλατσίου, φύτεψαν μιαν ελιά με 100 ελίτσες, στην είσοδο του Θεάτρου.

Το αιωνόβιο δέντρο που συμβολίζει την ειρήνη, την ελπίδα και την ευημερία.

“Περπάτησες στον ηλιόλουστο κήπο των ονείρων

φυτεύοντας κι από ένα όνειρο

σε κάθε σου βήμα”

Οι φωτογραφίες είναι του Μάνου Ελευθερίου όπως δημοσιευτήκαν στη σελίδα Αποχαιρετάμε τον Μανώλη Γλέζο

Φωτογραφία εξωφύλλου: in.gr

Δείτε επίσης