Λαγκούνα-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Μετά το παράνομο άνοιγμα του δρόμου ξεφύτρωσαν ενημερωτικές ταμπέλες που να…. βολεύουν όσους παρκάρουν

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

To ….”νομικό κενό” που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο φαίνεται πως ήρθαν να καλύψουν δυο ταμπέλες αγνώστου “πατρότητος”, αλλά “στοχευμένες”, που ξεφύτρωσαν σήμερα στα καλά καθούμενα στην περιοχή της Λαγκούνα, που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και διέπεται από αυστηρή νομοθεσία.

Ο δρόμος άνοιξε με τις ευλογίες του δήμου πριν μερικές μέρες, έπειτα από διαμαρτυρίες επισκεπτών που αθλούνται στην περιοχή του καταφυγίου (σέρφερς) και κάποιων επιχειρηματιών για να μπορεί ανενόχλητα όποιος θέλει να μπαίνει στον χώρο του καταφυγίου, να κάνει μαθήματα οδήγησης στο παιδί του, να απολαμβάνει ένα ηλιοβασίλεμα ή μια φεγγαράδα εντός του αυτοκινήτου χωρίς να πουντιάζει, να κάνει τις κόντρες του, να παρκάρει και τέλος πάντων όλα όσα δεν επιτρέπεται να γίνονται σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής.

Ποιός άραγε έβαλε την ταμπέλα που “καθοδηγεί”, μεταξύ άλλων, όποιον επισκέπτεται το καταφύγιο να προσέχει που παρκάρει, μην τυχόν και κολλήσει στην άμμο; Να μην παρκάρει τη νύχτα, αλλά να παρκάρει τη μέρα; Να λέει “όχι” στις γουρούνες και σε άλλα οχήματα, αλλά να επιτρέπει ποια οχήματα; Τα λεωφορεία; Τα φορτηγά; Τα αυτοκινούμενα μήπως;

Ποιός άνοιξε τον δρόμο και έδωσε άδεια να μπαίνουν στο καταφύγιο εποχούμενοι όσοι αθλούνται και όσοι θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους; Η δημοτική αρχή αρνείται πως το έκανε η ίδια, άλλα όμως λέει το ρεπορτάζ.

Σαν να ακούω μερικούς συντοπίτες μου να μουρμουρίζουν εκνευρισμένα λέγοντας “Δεν φτάνει που έβαλαν και ταμπέλα και ενημερώνουν, γκρινιάζετε κι από πάνω; Τίποτα πια δεν σας αρέσει!”

Έπρεπε άραγε ν’ ανοίξει το καταφύγιο στα οχήματα για να μπει ενημερωτική (σωστή όμως) ταμπέλα; Ποιος την έβαλε και ποιος τον νομιμοποιεί να κατευθύνει όσους μπαίνουν στο καταφύγιο με οχήματα, πράγμα που δεν επιτρέπεται;

Ποιός αποφασίζει και με βάσει ποιό νόμο ποιοι μπαίνουν, τί κάνουν και τι δεν κάνουν μέσα στο Καταφύγιο;

Πρόκειται για αντιποίηση αρχής, εκτελεί εντολές όποιος έβαλε τις ταμπέλες κι αν ναι, τίνος τις εντολές εκτελεί και ποιος κρύβεται τελικά πίσω απ’ αυτές τις ταμπέλες; Γιατί αν ήταν του δήμου όφειλε να το γράφει.

Όλη αυτή η σπουδή με την οποία κονιορτοποιείται το νομικό καθεστώς ενός καταφυγίου άγριας ζωής δεν έχει εξήγηση και σίγουρα βλάπτει ολοσχερώς το δημόσιο συμφέρον.

Το γεγονός πως δεν έχει εξήγηση και όλο αυτό το κρυφτούλι που επικρατεί, δυστυχώς δημιουργεί υπόνοιες για την εξέλιξη της περιοχής, καθώς κανείς από τους θεσμικά αρμόδιους δεν αναλαμβάνει να πει τους λόγους για τους οποίους άνοιξε δρόμο ο δήμος για να μπουν οχήματα στην αλυκή.

Ο δρόμος άνοιξε, αλλά ο δήμος δεν ξέρει τίποτα και κάνει την πάπια κατά το κοινώς λεγόμενον, επικαλείται ένα νομικό κενό, εκεί που δεν υφίσταται κανένα νομικό κενό, ο ίδιος ή όποιος άλλος βάζει ενημερωτικές ταμπέλες που δεν έχουν καμία σχέση με το νομικό καθεστώς και η αστυνομία έπειτα από καταγγελίες δηλώνει πως “θα το δει το θέμα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades Open η αστυνομία πήγε τελικά στην περιοχή έπειτα από καταγγελλίες, αλλά δήλωσε αναρμόδια να κάνει ο,τιδήποτε, θα μελετήσει όμως το θέμα και αναλόγως θα πράξει (ή δεν θα πράξει).

Με αυτή την “λογική” και αφού οι ταμπέλες δεν γίνεται να φύτρωσαν μόνες τους, ν’ αρχίσουμε όλοι να βάζουμε ενημερωτικές ταμπέλες όπου θεωρούμε πως δεν πρέπει να υπάρχει πάρκινγκ, σκουπίδια, μπάζα, δρόμοι, πεζόδρομοι, πεζοί, τραπεζάκια, καρέκλες, σουβενίρ κ.ο.κ. να γίνουμε viral να διαφημιστούμε κιόλας, καθόλου άσχημα ε;

Και καλά, ο δήμος κάνει ό,τι θέλει καθώς φαίνεται. Υπάρχει αντιπολίτευση ή έχει (αυτο)καταργηθεί;

Πολλά τα ερωτήματα και πρόθυμος να απαντήσει δεν βρίσκεται, μέχρι στιγμής. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο δημάρχου και αναμένουμε ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open

Αλυκή – “Καταφύγιο” Άγριας Ζωής

Το Τσιφλικάτο της Νάξου- Όταν ο δήμος αποφασίζει πως ο νόμος είναι εμπόδιο και τον παρακάμπτει α λα καρτ

Νάξος-Καταφύγιο Άγριας Ζωής-Μια ιστορία με θλιμμένο τέλος

Νάξος: Προστατευόμενες περιοχές-Τί συμβαίνει, τι θα έπρεπε να συμβαίνει…συζήτηση με τον Σπύρο Μαθιουδάκη

Ακούστε:

Βασίλης Θεωνάς- Μια συζήτηση για τις προστατευόμενες περιοχές της Νάξου με αφορμή τον υδροβιότοπο της Αλυκής Νάξου

Δείτε επίσης