Γαλλία: “Ναι” από το Συνταγματικό Συμβούλιο στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν-Οργή στους δρόμους

απο Cyclades Open

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε τα βασικά στοιχεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, επικυρώνοντας την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη στη Γαλλία, σύμφωνα με το AFP.

Μετά από εβδομάδες αμφισβήτησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου και την επόμενη ημέρα μιας ακόμη μαζικής διαδήλωσης στη Γαλλία, το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ως προς το αν ήταν συμβατές προς το γαλλικό Σύνταγμα οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση Μακρόν στο ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανάβοντας πράσινο φως στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις αναλύσεις που είχαν προηγηθεί, ήταν δύσκολο το Συμβούλιο να κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα γαλλικά συνδικάτα από την πλευρά τους ζήτησαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

“Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε “να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση” έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε “μεγάλη κινητοποίηση”.

Οργή στους δρόμους, αντίδραση από την αντιπολίτευση

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που μόλις επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

“Ο αγώνας συνεχίζεται, αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι “το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε”, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που λήφθηκε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και πολιτικής διαμάχης εναντίον αυτού του εμβληματικού νομοσχεδίου της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά “περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο” για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν μάλιστα εικόνες των διαδηλωτών, οι οποίοι, εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, μικρές ομάδες μπήκαν σε κτίρια που στεγάζονταν τα γραφεία της BlackRock και της Natixis.

Η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε οποιαδήποτε διαδήλωση γύρω από το Συνταγματικό Συμβούλιο στο Παρίσι μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Μακρόν κάλεσε τα συνδικάτα πριν την απόφαση

Λίγο πριν την απόφαση, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, “όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου“.

“Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό”, ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Πηγή: NEWS247

📸 via twitter

Δείτε επίσης