Γαλλία: Οργή λαού-Νέες μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και επεισόδια

απο Cyclades Open

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και σήμερα, Τρίτη, τους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού κι άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης απ’ τα 62 στα 64 έτη, που προωθεί αυταρχικά ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, το CGT, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη χώρα, εκ των οποων 450.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για συνολικά 740.000 διαδηλωτές. Και οι δύο πηγές πάντως μιλούν για μειωμένη συμμετοχή συγκριτικά με την προηγούμενη εθνική κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα συνδικάτα πάνω από 3.5 εκατομμύρια διαδήλωσαν στη Γαλλία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει περίπου 1,09 εκατ. διαδηλωτές.

Σήμερα ήταν η 10η απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία και ήδη τα συνδικάτα αποφάσισαν τα επόμενα βήματά τους, ανακοινώνοντας 11η ημέρα απεργίας στις 6 Απριλίου. Τον επόμενο μήνα εξάλλου το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας – ένα δικαστήριο που ελέγχει τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας – πρόκειται να αποφανθεί για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επεισόδια και αστυνομοκρατία

Ομάδες μαυροφορεμένων έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πέταξαν κροτίδες κατά της αστυνομικών στο Παρίσι, που απάντησαν με δακρυγόνα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στη Ρεν, στο Μπορντό και στην Τουλούζη, με υποκατάστημα τράπεζας και αυτοκίνητα να πυρπολούνται στη Νάντη.

Ωστόσο, ενώ η απογοήτευση του κόσμου έχει εξελιχθεί σε ευρύτερο αίσθημα κατά του Μακρόν, το επίπεδο βίας την Τρίτη δεν ήταν καθόλου κοντά σε αυτό που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι συγκεντρώσεις κατά τα άλλα ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι 27 άτομα συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων. Περίπου 13.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

P Photo/Christophe Ena

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Ντερμανέν δήλωσε νωρίτερα ότι ο μεγάλος αριθμός των αστυνομικών που αναπτύχθηκαν – ρεκόρ για τη Γαλλία – δικαιολογείται από «μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια τάξη».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
📸AP Photo/Michel Spingler

Δείτε επίσης