Γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπάει» τη Γη: Μαγικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας στο…νότο [φωτογραφίες/video]

απο Cyclades Open

H ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη γη λίγο πριν τις 19:00 της Παρασκευής και είναι πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία της Αμερικής.

Το φαινόμενο έγινε ορατό από την Ιρλανδία και τη Σκωτία έως και και πολύ νοτιότερα του συνήθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Το σέλας δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του χαρίζοντας μαγικές εκτός σε περιοχές πολύ πιο μακριά απ’ τις συνηθισμένες.

Γεωμαγνητική καταιγίδα G5 μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης και προβλήματα στο σύστημα προστασίας, ορισμένα συστήματα δικτύου μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη κατάρρευση ή διακοπή ρεύματος», σύμφωνα με την κλίμακα καταιγίδας του NOAA.

Τα συστήματα GPS, η δορυφορική πλοήγηση και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν.

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σέλας στα μακρινά βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η Ισλανδία θα συνεχίσει να έχει κορυφαία θέαση.

Το σέλας φάνηκε και σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα είναι το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Στην ιστοσελίδα www.n3kl.org του Εθνικού Ωκεανικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού (ΝΟΑΑ) : (αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί και μελετάει τα ακραίων καιρικά φαινόμενα), υπάρχουν διαθέσιμες τρέχουσες παράμετροι του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Πηγή: ieidiseis.gr

📸 twitter

Δείτε επίσης