Γεωμαγνητική καταιγίδα «σαρώνει» τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες

απο Cyclades Open
γεωμαγνητική καταιγίδα

Στο επίκεντρο μίας γεωμαγνητικής καταιγίδας βρίσκεται η Γη για τις επόμενες 24 ώρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας 4 άρχισε να «σαρώνει» τη Γη έως και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

«Μία πολύπλοκη έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή, η οποία κορυφώθηκε στις 01:33 UTC. Η σχετική ηλιακή έκρηξη έφτασε στο μέγιστο X1,1 (R3-ισχυρή) και προήλθε από την περιοχή ηλιακών κηλίδων 3614. Η έκρηξη είναι περίπλοκη επειδή η περιοχή ηλιακών κηλίδων 3615 φούντωσε ταυτόχρονα, αλλά όλα δείχνουν ότι η ηλιακή έκρηξη και η προκύπτουσα έκρηξη από την περιοχή 3614 ηλιακών κηλίδων είναι ισχυρότερη», αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Είναι επικίνδυνη η γεωμαγνητική καταιγίδα;

Η γεωμαγνητική καταιγίδα βαθμού G4 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον έλεγχο τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε ορισμένα συστήματα του δικτύου, αλλά και δορυφόρους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία. Το φαινόμενο μπορεί να γίνει ορατό καθώς μπορούν να σχηματιστούν διάφορα χρώματα στον ουρανό.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης