Γιώργος Παυλάκης: Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό – «Πάραδοση άνευ όρων» η χαλάρωση των μέτρων

απο Cyclades Open

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «η φάση του πολέμου εναντίον του κορωνοϊού τελείωσε και χάσαμε», εξηγώντας ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη συνιστά «παράδοση άνευ όρων».

Η πλήρης απελευθέρωση από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας «δεν είναι καθόλου σωστή [….] Είναι καιρός να πάω κι εγώ στο σπίτι μου. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η φάση του πολέμου κατά του κορωνοϊού τέλειωσε. Χάσαμε. Ακούω κι άλλους φίλους και συναδέλφους που “αυτομολούν” και θέλουν συνθηκολόγηση με τον ιό. Θέλουμε ανακωχή με τον ιό. Δεν το λέμε, αλλά δεν ρωτήσαμε και τον ιό. Αυτό που κάνουμε είναι παράδοση άνευ όρων. Είναι ανθρώπινο, ψάχνουμε να βρούμε το μικρότερο θετικό στοιχείο για να πούμε “α, εντάξει, τελειώνουμε”, “θα τελειώσει”, κλπ. Έχουμε χάσει, ένα τεράστιο μέρος του κόσμου, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, χάνει τον πόλεμο.

[….]

Η Δανία αυτή την στιγμή έχει υπερτριπλάσια κρούσματα την ημέρα, συγκριτικά με την Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι οι Δανοί είναι πάρα πολύ καλά εμβολιασμένοι, έχουν εξαίρετο σύστημα πρωτοβάθμιας δημόσιας Υγείας και δεν έχουν τόσους θανάτους.

[….]

Είναι συνθηκολόγηση και θα πληρωθεί, όπως πληρώθηκε η βλακεία του Μπόρις Τζόνσον την πρώτη περίοδο, όταν δήλωσε ότι θα ψάξει για ανοσία αγέλης. Κοιτάξτε και την Σουηδία τώρα, τα κρούσματα που είναι πάρα πολλά, αλλά και τους θανάτους που ανεβαίνουν [….] Ελπίζω να αντέξει η Κίνα. Με όλο τον σεβασμό στους ειδικούς, καθηγητές και φίλους, αυτοί που παραδίνονται άνευ όρων έχουν τεράστιο λάθος. Το κόστος της πανδημίας είναι και θα παραμείνει τεράστιο. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Κίνα. Η περισσότερη είναι “ελεύθερη”. Ή στην Ταϊβάν, καλύτερη από την Κίνα. Έχει δημοκρατικό καθεστώς ή έστω δημοκρατούμενο, έχει διαφορές η κοινωνία τους. Ας μη γίνουμε Κίνα, αλλά ας γίνουμε Ταϊβάν».

[….]

Όπως οι Ρώσοι βασίστηκαν στον “στρατηγό Χειμώνα” τώρα εμείς βασιζόμαστε στον “στρατηγό Καλοκαίρι” που ρίχνει την πανδημία. Εκτός και αν υπάρξει καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού. Όλοι το απευχόμαστε, αλλά όσες ευχές και να κάνουμε, όσες δοξολογίες, ο ιός θα κάνει αυτό που του επιτρέπουμε να κάνει. Και του επιτρέπουμε συνεχώς να επεκτείνεται παγκόσμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστια επέκταση παγκοσμίως. Δεν έχουμε δει το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων να υποχωρεί, ανεβαίνει συνέχεια.

[….]

Λέμε στην Ελλάδα ότι υπάρχουν περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι, εγώ νομίζω ότι πρέπει να είναι περισσότεροι … δυστυχώς η ανοσία μειώνεται, όπως και για την γρίπη και για τους περισσότερους ιούς του αναπνευστικού. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς αυτοί που πριν ένα χρόνο ήταν προστατευμένοι όταν έκαναν τα εμβόλια, δεν θα είναι πια. Η απροθυμία που υπάρχει για τα εμβόλια θα κάνει την Ελλάδα ολοένα και πιο ευάλωτη στον κορωνοϊό.

[….]

Τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα. Όταν πηγαίνουν τόσο ψηλά, μαθηματικά θα ξανακατέβουν. Το θέμα είναι τι θα γίνει σε μερικούς μήνες από τώρα. Ο κορωνοϊός κάνει κάτι φοβερό, δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου να γίνεται: ένα επιδημικό κύμα τόσο κοντά, που πάει πάνω στο άλλο. Είχαμε την Δέλτα να κάνει επιδημικό κύμα και η Όμικρον κάνει πάνω από αυτό, έχουμε δύο – και τα δύο φοβερά άσχημα. Αν συνεχίσει να κάνει τέτοια πράγματα – και τα εχέγγυα που έχει δώσει είναι ότι θα συνεχίσει – είμαστε ακόμη στην αρχή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε στα χέρια μας μια φοβερά κακή γρίπη, για πάντα. Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει.

[….]

Τι κάνουμε με τη γρίπη, το πιο κοντινό μοντέλο; Εμβολιαζόμαστε, αλλά έχουμε κάθε χρόνο μια επιδημία. Μερικά χρόνια είναι πάρα πολύ άσχημη, σκοτώνει εκατομμύρια. Αν καταφέρναμε και κάναμε το σωστό, αν σταματούσαμε τον ιό παγκόσμια, τότε θα απαλλασσόμασταν και από τις μάσκες και από τα υπόλοιπα. Δυστυχώς, ο τρόπος ζωής μας και ο τρόπος που καταστρέφουμε την οικολογία του πλανήτη μας κάνει ευάλωτους σε πάρα πολλούς καινούργιους ιούς».


Γιώργος Παυλάκης: Ιατρός – Ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ.
Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ από το 1980 και σήμερα ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών.
Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Δείτε επίσης