Σαντορίνη: Η ανέλκυση του Sea Diamond στο Δημοτικό Συμβούλιο-Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου: «Το Sea Diamond δεν βγαίνει»

Για την ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Θήρας

απο Cyclades Open

Το ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου του K/Z Sea Diamond τέθηκε ξανά στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, με το Δήμαρχο να δεσμεύεται για σύσκεψη με τον αρμόδιο νομικό που έχει αναλάβει το θέμα και των αρχηγών των παρατάξεων για εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση.

Το μεγάλο «αγκάθι» του ναυαγίου του Sea Diamond που από το 2007 βρίσκεται στον πυθμένα της καλντέρας της Σαντορίνης, συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Το ζήτημα έθιξε πρώτος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Ζώρζος, κρούοντας τον κώδωνα, καθώς έπεται η κοινοποίηση της σχετικής απόφασης μετά από την εκδίκαση της υπόθεσης πριν από μερικές ημέρες, για την ανάγκη κατάθεσης αίτησης αναίρεσης, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα.

Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε πως το θέμα δεν ενδείκνυται για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ούτε και για δημόσια ενημέρωση, καθώς το νομικό σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, δεσμευόμενος ωστόσο, ότι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θα ενημερωθούν σε βάθος από τον αρμόδιο νομικό που έχει αναλάβει το ζήτημα, κ. Στ. Παπανδρεόπουλο.

Αίτημα έγκαιρης προετοιμασίας του Δήμου

Κατά την ώρα της ενημέρωσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Ζώρζος, σημείωσε, πως «από 31/07/2021 έχει σταλεί από τον κ. Μπακόπουλο, προς όλους τους αρμοδίους φορείς, ενημέρωση ότι θα διεξαχθεί δικαστήριο για το θέμα του Sea Diamond. Ήμασταν απόντες», καταλήγοντας, ότι «το αποτέλεσμα ήταν να μην παρασταθούμε ως πολιτική αγωγή».

Όπως όμως υπογράμμισε, «εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι να κινηθούμε προς την αίτηση αναίρεσης, μετά τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν είναι ευμενείς για εμάς. Όταν θα μας κοινοποιήσουν την απόφαση, θα έχουμε 30 ημέρες ώστε να την καταθέσουμε. Οι 30 ημέρες είναι λίγες και η προετοιμασία πρέπει να έχει ξεκινήσει». Μάλιστα ανέφερε, ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να καταθέσουμε αίτηση αναίρεσης. Τόσο η παράταξη η δική μας, όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση, είχαν θέσει το θέμα αυτό και είχαμε τη διαβεβαίωση στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», προτείνοντας «να προετοιμαστούμε, ώστε με άνεση χρόνου, να μπορέσουμε να καταθέσουμε, δουλεύοντάς τη σωστά, την αίτηση αναίρεσης».

«Το Sea Diamond δε βγαίνει»

Αντιδράσεις πυροδότησε η τοποθέτηση επί του ζητήματος, του πρώην Δημάρχου Θήρας και νυν προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Άγγελου Ρούσου.

Ο κ. Ρούσσος άφησε αιχμές, πως το θέμα του Sea Diamond χρησιμοποιείται ως προεκλογική «παντιέρα» από διάφορες πλευρές, ενώ υποστήριξε, ότι «κάποια στιγμή να βάλουμε τα μυαλά μας μέσα στο κεφάλι μας και να μην αρχίσουμε πάλι να κάνουμε ζημιά στη Σαντορίνη».

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του, ότι το ναυάγιο δεν μπορεί να ανελκυστεί, επισημαίνοντας, ότι «το Sea Diamond δε βγαίνει, όχι επειδή τα χρήματα είναι πολλά, αλλά γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατόν και θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη Σαντορίνη, αν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε», προσθέτοντας, πως «το Sea Diamond καλά κάθεται εκεί πέρα και δεν ενοχλεί κανέναν».

Επίσης ενημέρωσε, ότι «το ΕΛΚΕΘΕ είναι το καθ’ύλην αρμόδιο να ελέγχει αν επιφέρει ρύπανση, αν κάνει ζημιά κλπ».

Επαναδιατύπωση του αιτήματος για ενημέρωση

Τους προβληματισμούς της εξέφρασε, σχετικά με ενδεχόμενη ρύπανση από το ναυάγιο, που «δηλητηριάζει» τη θάλασσα της καλντέρας, η δημοτική σύμβουλος, κ. Αγγελάκη, με την ίδια να προτείνει να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις για τους ρύπους και ο Δήμος να ενημερώνει τους πολίτες.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, η επικεφαλής, κ. Μαρία Αργυρού, υπενθύμισε, πως «έχουμε ζητήσει από το Δήμαρχο μία συνάντηση, ως Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τον Ιούλιο σχετικά με το Sea Diamond. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν. Θα θέλαμε σήμερα να δεσμευτεί».

Όσον αφορά στα λεγόμενα του κ. Ρούσσου, η κ. Αργυρού τα χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα, μπροστά στην αγωνία του θηραϊκού λαού που αγωνίζεται εδώ και 15 χρόνια για να φύγει αυτό το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου μέσα από την καλντέρα».

Α. Ρούσσος: Προβλήματα στη ναυσιπλοΐα από τη διαδικασία ανέλκυσης

Ο κ. Ρούσσος επέμεινε στη θέση του, προτείνοντας οι ενδιαφερόμενοι να φέρουν ειδικούς νηολόγους και επιστήμονες, ώστε να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την υπόθεση της ανέλκυσης.

Επίσης, υποστήριξε πως έχει γίνει απάντληση όλων των στοιχείων που θα μπορούσαν εν δυνάμει να καταστούν βλαβερά για τη θαλάσσια περιοχή, ενώ δεν υπάρχουν κατασκευές από υλικά που ρυπαίνουν τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου θα πρέπει να σπάσει σε κομμάτια ώστε να ανελκυστεί και τα υλικά που θα διαφύγουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, ειδικά τα επιπλέοντα, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα, ενώ αν ληφθεί υπόψιν πως θα χρειαστεί περίπου ένα έτος για την ολοκλήρωση της ανέλκυσης, υπάρχει κίνδυνος το λιμάνι του Αθηνιού να πρέπει να παραμείνει κλειστό. Πέραν αυτού, η διαδικασία θα κοστίσει περί το 1 δις ευρώ.

Στα παραπάνω, η κ. Αργυρού απάντησε πως όλα αυτά δεν έχουν ακουστεί από τα χείλη κανενός πολιτικά ή τεχνικά αρμοδίου, ενώ ρώτησε γιατί δεν συνεχίζονται οι εκθέσεις ρύπων από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

«Ο Δήμος να μην απεμπολήσει το δικαίωμα της ανέλκυσης»

Επί των ανωτέρω, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θήρας, κ. Σοφία Κίτσου, απάντησε πως υπάρχει νομικός ο οποίος χειρίζεται το θέμα και είναι απόλυτα ενήμερος σχετικά με τις εξελίξεις. Από την πλευρά του Δήμου δε, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, έχουν βγει όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο Δήμος έχει δικαιωθεί σε όλες του τις αξιώσεις, σε νομικές διαδικασίες που έχουν φτάσει έως τον Άρειο Πάγο.

Ταυτόχρονα όμως, διεμήνυσε, πως «το δικαίωμα της ανέλκυσης δεν πρέπει να το απεμπολήσει ποτέ ο Δήμος Θήρας», ενώ εμμέσως απάντησε στον κ. Ρούσσο, τονίζοντας πως στην περίπτωση που εκκινηθεί διαδικασία ανέλκυσης, η περιοχή θα προστατευτεί με ειδικό φράγμα, ώστε να συλλέγονται τα όποια επιπλέοντα αντικείμενα, χωρίς να διακινδυνεύσει η κίνηση στον Αθηνιό.

«Δεν υπάρχουν παραταξιακά κέρδη στο θέμα του ναυαγίου»

Τη συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας.

«Δεν νομίζω ότι κανείς εδώ μέσα έχει πρόθεση να υπάρξει διαμάχη για το Sea Diamond. Με θλίψη παρακολούθησα ο ένας να βάλλει κατά του άλλου. Δεν υπάρχουν παραταξιακά κέρδη στο θέμα του ναυαγίου. Κακά τα ψέματα, υπάρχει η πολιτική απόφαση και είναι καθαρά νομικό το θέμα», τόνισε, προσθέτοντας, ότι «δικαστήρια είναι, νομικά θέματα, βλέπετε τις τρικλοποδιές που μπαίνουν και τα εμπόδια που στήνονται».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Στ. Παπανδρεόπουλο, σημειώνοντας ότι  «αν δεν υπήρχε αυτός θα το είχαμε χάσει».

Επανέλαβε, πως «είναι καθαρά νομικό το θέμα, η πολιτική μας βούληση είναι δηλωμένη και έχει τελειώσει αυτό το κομμάτι», ωστόσο υπογράμμισε, ότι «πολιτικά στηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλύτερη νομική κάλυψη».

Όσον αφορά στην ενημέρωση που ζητήθηκε, ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως αυτή θα γίνει από τον νομικά αρμόδιο, κ. Παπανδρεόπουλο, καθώς «το θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια θέα γιατί τα νομικά θέματα έχουν τα μυστικά του χειρισμού τους, όπως καταλαβαίνουμε όλοι», διαμηνύοντας, ότι το θέμα του ναυαγίου «για προβολή δεν θα το πουλήσουμε».

Ο Δήμαρχος έκλεισε, δεσμευόμενος «να γίνει σύσκεψη ενημέρωσης – των αρχηγών και μόνο – για το ναυάγιο, σε ένα χώρο που θα μπορέσουν να βάλουν τα ερωτήματά τους, να απαντηθούν όσα μπορούν και να διαμορφωθεί και η νομική προσέγγιση».

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης