Google: Το doodle αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης

απο Cyclades Open
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Την Ημέρα της Γης τιμά με το doodle της η Google το οποίο περιλαμβάνει αεροφωτογραφίες που “υμνούν” την ομορφιά της φύσης και της βιοποικιλότητας του πλανήτη ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν τη σημασία της προστασίας του για τις επόμενες γενιές.

Τα γράμματα της Google σχηματίζονται σε μερικά από τα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου γίνονται καθημερινές προσπάθειες για την προστασία τους. Τα παραδείγματα αυτά προσφέρουν την υπόσχεση της ελπίδας και της αισιοδοξίας, αλλά μας υπενθυμίζουν επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

To doodle της Google για την Hμέρα της Γης

To doodle της Google για την Hμέρα της Γης

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου σε περισσότερες από 190 χώρες, περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ μεγάλα φεστιβάλ διοργανώνονται, ώστε οι άνθρωποι να αφυπνιστούν για το μέλλον του πλανήτη.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνιαφώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον.

Στις 22 Απριλίου 197020 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Cyclades Open

Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης

Σήμερα εορτάζεται, όπως κάθε χρόνο και η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον τότε πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη», όπως αναφέρει το sansimera.gr

Διαβάστε σχετικά:

Η πρόοδος της ΕΕ προς τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή

EY: Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τους κλιματικούς τους στόχους, ενώ η πρόοδος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη επιβραδύνεται

Με πληροφορίες από News24/7

Δείτε επίσης