Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Με 159 “ναι” πέρασε στη Βουλή

απο Cyclades Open
ΒΟΥΛΗ

Πέρασε με 159 “ναι”  στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επί της αρχής (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) και 129 κατά. «Παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές σε σύνολο 299.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166, σύμφωνα με την naftemporiki.gr.

Κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η πολιτική αντιπαράθεση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και να στρέφει τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή όπου παρέμειναν περίπου μέχρι τις 20.30 το βράδυ με βασικά τους αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο άφησαν πίσω 16 τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, εκ των οποίων οι 9 είναι πολίτες και οι 7 αστυνομικοί.

Κ. Πιερρακάκης: Μεγάλη ιστορική αλλαγή

Στην τελική του ομιλία ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έκανε λόγο για μια «μεγάλη ιστορική αλλαγή», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας μέσα από αυτή την πράξη «ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη».

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Οκτώ τραυματίες φοιτητές

Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας. Τρεις μήνες φοιτητικών αγώνων, καταλήψεων και μαζικών συλλαλητηρίων και ένα νέο φοιτητικό κίνημα υπεράσπισης των ΑΕΙ. Το συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων συνεδρίασε στο Σύνταγμα και οι φοιτητές ετοιμάζονται για συνέχιση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η efsyn.gr.

Λίγο μετά τις 3 μ.μ., δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία με μεγάλη ρίψη δακρυγόνωνκρότου λάμψης, χρήση βίας και ξυλοδαρμό φοιτητών. Συνολικά έγιναν 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.  

Η βίαιη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ φοιτητών, με το ΕΚΑΒ να προσέρχεται στο σημείο προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. Ανάμεσά στους τραυματίες και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαλικιάς. 

Δήλωση τραυματία φοιτητή στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Πηγή: naftemporiki.gr, efsyn.gr.

Δείτε επίσης