Από κύμα ζέστης, που παραπέμπει στις αρχές του καλοκαιριού, εν μέσω Ιανουαρίου, πλήττεται η Ισπανία, καθώς σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Aemet, καταγράφηκαν σήμερα θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.
Σύμφωνα με την Aemet, που εκφράζει την ανησυχία της μπροστά σε αυτήν την «ανωμαλία», τα θερμόμετρα έδειξαν 29,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα στην περιφέρεια της Βαλένθια (ανατολικά), 28,5 βαθμούς Κελσίου σε εκείνη της Μούρθια (νοτιοανατολικά) και 27,8 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Μάλαγα, στο νότιο τμήμα της Ανδαλουσίας. Πολλά τοπικά ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιανουάριο σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο υδράργυρος «έφθασε ή ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου» σε «σχεδόν 400 μετεωρολογικούς σταθμούς» της χώρας, ήτοι σε σχεδόν 1 στους 2, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Aemet Ρούμπεν ντελ Κάμπο.
Στον μικρό σταθμό του σκι Puerto de Navacerrada, ο οποίος βρίσκεται στην περιφέρεια της Μαδρίτης, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, ο υδράργυρος δεν έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Πρόκειται για θερμοκρασίες «κανονικές για τα μέσα ή τα τέλη του μήνα Ιουνίου», δηλαδή «καλοκαιρινές», υπογράμμισε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, κάνοντας λόγο για μια «ανωμαλία».
Σύμφωνα με τον Νταβίντ Κορέλ, ερευνητή του πανεπιστημίου της Βαλένθια, αυτή η ζέστη εν μέσω του χειμώνα, η οποία καταγράφεται επίσης και στη νοτιοανατολική Γαλλία, προκαλείται από την παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα πάνω από τη Μεσόγειο.
«Δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να εκτιμούν τη μακροπρόθεσμη τάση αυτού του τύπου των επεισοδίων, όμως είναι σαφές ότι ζούμε αυτού του είδους τις ασυνήθιστες καταστάσεις περισσότερο και συχνότερα», εξήγησε στο AFPTV.
Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερα επεισόδια ζέστης όλο και συχνότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία ανησυχούν τους επιστήμονες.
Η χώρα κατέγραψε ήδη ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στους 29,9 βαθμούς Κελσίου στη Μάλαγα, στην Ανδαλουσία (νότια), ένα ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο για τον μήνα Δεκέμβριο.
Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η ξηρασία στην Ισπανία: Οι Αρχές εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στη χρήση νερού
Με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Καταλονίας στην Ισπανία, οι οποίοι προετοιμάζονται για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση νερού, όσο ταυτόχρονα περιμένουν βροχές που, όμως, δεν έρχονται όπως αναφέρει το ethnos.gr.
Η δήμαρχος της Βαγιράνα, μιας κωμόπολης 16.000 κατοίκων που απέχει περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Βαρκελώνη, Εύα Μαρτίνες, δήλωσε ότι, «εδώ και τρία χρόνια έχουμε βροχές κάτω από τον μέσο όρο. Η κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη» ενώ πρόσθεσε πως, «μέχρι πρότινος στην κοινότητα καταγράφονταν περίπου 600, 700, 800 λίτρα βροχοπτώσεων ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Πέρυσι δεν φτάσαμε τα 300 λίτρα».
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις εικόνες των εγκαταλελειμμένων χωριών της επαρχίας, τα οποία εγκαταλείφθηκαν, τον 20ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκαν τα φράγματα στην περιοχή ενώ, τους τελευταίους μήνες με την υποχώρηση των υδάτων, έχουν αποκαλυφθεί και πάλι.
Όπως όλα δείχνουν, σύντομα το επίπεδο των ταμιευτήρων νερού θα πέσει κάτω από το 16%. Αυτό δεν αφήνει στις Αρχές άλλη επιλογή από το να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ανθρώπων που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι πιθανότατα οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Βαρκελώνης και των προαστίων της καθώς αναμένεται, στα περισσότερα σπίτια, η πίεση του νερού να μειωθεί αισθητά και να επιβληθεί περιορισμός στην κατανάλωση νερού, 160 λίτρα ημερησίως κατ’ άτομο, έναντι 200 λίτρων που είναι τώρα.
Συγκεκριμένα στη Βαγιράνα, πάντως, ήδη κάποιες συνοικίες δεν έχουν νερό. Όπως λέει ο κάτοικος της κωμόπολης, Άλεξ Φονσέκα, «δεν μπορούμε να πλύνουμε τα πιάτα, να πλύνουμε τα ρούχα μας, να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο (…) ούτε καν να πάμε στην τουαλέτα». Ο ίδιος, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού του, γεμίζει μπουκάλια με νερό από υδροφόρες.
Στην Καταλονία, εδώ και τρία χρόνια, οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου. Η ξηρασία των τελευταίων ετών είναι δύο φορές μεγαλύτερης διάρκειας από τη σοβαρότερη που είχε καταγραφεί ως τώρα, η οποία, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, που είχε φτάσει στην κορύφωσή της το 2008.
Επισιτιστική ανασφάλεια
Η συχνότητα και η ένταση των περιόδων ξηρασίας οι οποίες και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών, έχει αυξηθεί, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αγροτικού συνδικάτου Unio de Pagesos, Φρανσέσκο Μπάνσελς, «Πέρυσι στην επαρχία χάθηκε το 100% της σοδειάς σιτηρών και το 90% της σοδειάς ζωοτροφών. Φέτος δεν περιμένω ούτε τη μισή σοδειά».
Η περιοχή έρμαιο του υπερτουρισμού
Οι Αρχές φέρουν μερίδιο της ευθύνης για την τρέχουσα κατάσταση, για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Agua es vida» καθώς, όπως σημειώνεται, αρνούνται να επιβάλουν περιορισμούς στον τουρισμό – στο πλαίσιο του οποίου σπαταλούνται τεράστιες ποσότητες νερού-, ενώ την ίδια στιγμή, στη Βαρκελώνη, διοργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις
Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ντάντε Μάσκιο, καταγγέλλει πως, «η καταλανική κυβέρνηση δίνει νερό σε όλους. Στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό τομέα και στον αστικό τομέα χωρίς πρώτα να σκεφτεί την ποσότητα νερού που διαθέτουμε».
Οι Αρχές, έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν το ενδεχόμενο άφιξης πλοίων με νερό στη Βαρκελώνη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θα καταφύγουν σε αυτή την ενέργεια στην έσχατη των περιπτώσεων και με βάση τις ανάγκες, όπως σημειώνει ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Μηχανικής και Μηχανικής του Περιβάλλοντος στο πολυτεχνείο της Καταλονίας, καθηγητής Ξαβιέ Σάντσεθ Βίλα.
Ο ίδιος επιμένει κυρίως στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν περισσότερο τα υπόγεια ύδατα και να βελτιωθεί η εκμετάλλευση χρησιμοποιημένων υδάτων, παρότι η επαρχία μπορεί, επίσης, να βασίζεται στα πολλά εργοστάσια αφαλάτωσης.
Και στην Ανδαλουσία, στον νότο της χώρας, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με αντίστοιχη κατάσταση. Εκεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, οι Αρχές εξετάζουν, κυρίως στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη χρήση νερού.
Ο πρόεδρος της επαρχίας Χουάν, Μανουέλ Μορένο, τόνισε πως, «Χρειαζόμαστε 30 ημέρες βροχής. Όχι μια βροχούλα, αλλά μια πραγματική βροχή».
Πηγή: naftemporiki.gr, ethnos.gr