ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ ΝΟ 26: “Η κραυγή των γαϊδουριών”

Πέτρος Κατσάκος | ΑΥΓΗ

απο Cyclades Open

Η αποπνικτική δυσωδία ήταν αυτή που οδήγησε τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο αεροδρόμιο του Λάγος να ανοίξουν τα 16 δέματα που περίμεναν να φορτωθούν στην πτήση από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας για το Χονγκ Κονγκ. Το περιεχόμενο των δεμάτων δεν σόκαρε ιδιαίτερα τους τελωνειακούς, καθώς μέσα στους σάκους βρίσκονταν σε κατάσταση πρώιμης αποσύνθεσης 7.000 πέη γαϊδουριών που αποτελούσαν ένα μονάχα από τα αναρίθμητα παράνομα φορτία με δέρματα ή και μέλη των συγκεκριμένων ζώων που σε τακτά χρονικά διαστήματα φεύγουν από διάφορες αφρικανικές χώρες με τελικό προορισμό την Κίνα. Το συγκεκριμένο φορτίο υπολογίζεται πως είχε αξία μισού εκατομμυρίου ευρώ και είχε αγοραστεί στην μαύρη αγορά από εργαστήρια παρασκευής των παραδοσιακών ιατρικών σκευασμάτων που ευδοκιμούν στην Κίνα με την ονομασία “ejiao”.

Σκευάσματα που ευθύνονται για τον θάνατο 4,8 εκατομμυρίων γαϊδουριών κάθε χρόνο που σφαγιάζονται κατά χιλιάδες κάθε ημέρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και αυτός ο παγκόσμιος πληθυσμός του ζώου καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς ζήτησης του “ejiao” στην Κίνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός των 44 εκατομμυρίων γαϊδάρων θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η γενοκτονία των γαϊδουριών

Η γενοκτονία των γαϊδουριών ξεκίνησε όπως είναι φυσικό από την Κίνα με αποτέλεσμα ο αριθμός των ζώων στην χώρα αυτή να μειωθεί και 76% τα τελευταία χρόνια και οι παρασκευαστές του “ejiao” που παρασκευάζεται κυρίως από την ζελατίνη που υπάρχει ανάμεσα στο δέρμα και στην σάρκα του ζώου, στράφηκαν σε ξένες αγορές ώστε να καλύψουν την ζήτηση. Η εύκολη λύση ήταν αρχικά η Αφρική, όπου με κινεζικά κεφάλαια στήθηκαν σε περισσότερες από 20 χώρες, εκατοντάδες σφαγεία γαϊδουριών.

Το 2017, έρευνα της φιλοζωικής οργάνωσης PETA, έφερε στην δημοσιότητα ανατριχιαστικά βίντεο από σφαγεία στην Κένυα, όπου μεταφέρονταν με φορτηγά και κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες γαϊδούρια από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Ουγκάντα. Η έκθεση είχε αποκαλύψει πώς τα γαϊδούρια – πολλά κλεμμένα από κοινότητες που βασίζονται στα ζώα για την επιβίωσή τους – μεταφέρονταν χωρίς πρόσβαση σε τροφή ή νερό, με ποσοστό έως και 20% να πεθαίνει στη διαδρομή. Τα σπασμένα πόδια ήταν σύνηθες φαινόμενο μετά την μεταφορά και στα βίντεο καταγράφονταν εργάτες να σέρνουν τα γαϊδούρια από τα αυτιά και τις ουρές ως τα σφαγεία.

Αγώνας για την διάσωση

Η διεθνής κατακραυγή αλλά και η διαμαρτυρίες των ντόπιων πληθυσμών για την γενοκτονία και το λαθρεμπόριο των σφαγιασμένων γαϊδουριών έχει αναγκάσει τα τελευταία χρόνια, χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τον Νίγηρα, την Σενεγάλη, την Τανζανία και την Ουγκάντα να βάλουν λουκέτο στα κινεζικών συμφερόντων σφαγεία αλλά και να απαγορεύσουν την εξαγωγή δέρματος γαϊδάρου στην Κίνα.

Πάνω από δώδεκα κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δράση για να σταματήσουν αυτό το εμπόριο και αυτό διότι ξέρουν ότι αυτό κάνει φτωχούς τους πολίτες τους αφού η εργασία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα γαϊδούρια που αποτελούν και τα μοναδικά εργαλεία για βασικές εργασίες όπως η μεταφορά νερού και τροφίμων. Παρά τις απαγορεύσεις και τις επίσημες διαβεβαιώσεις πολλών αφρικανικών κυβερνήσεων πως θα βάλουν τέλος σε αυτή την φρίκη, δεκάδες είναι τα παράνομα σφαγεία που λειτουργούν σε διάφορες χώρες και το λαθρεμπόριο καλά κρατεί με χιλιάδες γαϊδούρια συχνά να κλέβονται από αγροτικές κοινότητες και να ταξιδεύουν νηστικά ως τον θάνατο για πολλές ημέρες καθώς όταν είναι αδυνατισμένα γδέρνονται ευκολότερα.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολλές φορές τα γαϊδούρια σκοτώνονται από εργάτες που τα χτυπούν με ρόπαλα στο κεφάλι καθώς ακόμα και η χρήση όπλων για την θανάτωσή τους θεωρείται περιττό έξοδο.

Μετά την Αφρική ανοίγει η αγορά της Ν. Αμερικής

Η πίεση που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια στις αφρικανικές χώρες, μπορεί να μην έχει εξαλείψει οριστικά την μαζική σφαγή γαϊδουριών έχει, όμως, προκαλέσει αναταραχή και ελλείψεις στην κινεζική αγορά που στρέφεται οργανωμένα πλέον στη Νότιο Αμερική απειλώντας και τους εκεί πληθυσμούς του ζώου.

Στην κορυφή της επικινδυνότητας βρίσκεται η Βραζιλία όπου από την στιγμή που τα κινεζικά συμφέροντα μπήκαν στη χώρα ο πληθυσμός των γαϊδουριών μειώθηκε κατά 28% χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο αποδεκατισμού του ζώου στην χώρα που τείνει να γίνει ο νέος μεγάλος προμηθευτής “ζελατίνης” για το “ejiao”. Από την πλευρά τους τόσο η PETA όσο ο βρετανικός οργανισμός Donkey Sanctuary ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους, εταιρείες και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτή τη σκληρή βιομηχανία. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για το ejiao, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων φαρμάκων και των φυτικών φαρμάκων, που είναι πιο αποτελεσματικά και δεν απαιτούν τη θανάτωση ζώων. Μόνο που οι κραυγές των ζώων αυτών δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά της ανθρωπότητας που παρακολουθεί με αδιαφορία την γενοκτονία τους. Ας γίνουμε η φωνή και η κραυγή τους.

Info: Το δέρμα του γαϊδουριού χρησιμοποιείται για την την παρασκευή ejiao, ενός ζελέ το οποίο στην Κίνα θεωρείται θεραπεία για μια σειρά προβλημάτων, από τα κρυολογήματα έως τη γήρανση. Σύμφωνα με το Donkey Sanctuary, το ejiao που ήταν κάποτε αυτοκρατορικό προνόμιο, σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση και από την μεσαία τάξη, με την ζήτηση να έχει αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση μετά το 2013 απειλώντας με αφανισμό τα γαϊδούρια τόσο στην Αφρική όσο και στη Νότιο Αμερική.

Πηγή: ΑΥΓΗ/Πέτρος Κατσάκος

📸Alexas_Fotos/Unsplash

Δείτε επίσης