Κακοκαιρία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική

απο Cyclades Open
Κακοκαιρία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική

Σε κλοιό κακοκαιρίας θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αλλά και τις καταιγίδες, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τη Δευτέρα, όπου αναμένονται σχετικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων στην επικράτεια, καθώς και το ενδεχόμενο τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το απόγευμα της Κυριακής, μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, έως την ύφεση των φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, από το βράδυ της Δευτέρας καλούνται οι οδηγοί των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών -όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία- να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Επίσης, λόγω της κακοκαιρίας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Διαβάστε σχετικά:

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την κακοκαιρία

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00΄ώρα σήμερα 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 22.00΄ώρα αύριο Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα (29-01-2024) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι οδηγοί βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της Δυτικής Ελλάδας.

Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (βλ. εδώ), ενώ, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Πηγή: News247
📸Pixabay

Δείτε επίσης