Κατασχέθηκαν 761 κιλά αγγούρια της θάλασσας στην Κυλλήνη – Έως και 1 εκατ. ευρώ η αξία τους

απο Cyclades Open

Σχεδόν 761 κιλά αγγούρια της θάλασσας κατασχέθηκαν στην Κυλλήνη, με την αξία τους να αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τα αγγούρια της θάλασσας ή ολοθούρια, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, εντοπίστηκαν σε φορτηγό που ερχόταν από την Κεφαλλονιά στην Κυλλήνη, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία. Το φορτηγό κατασχέθηκε και ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Αμαλιάδας, ο οποίος, σύμφωνα με το OPEN, εξετάζει αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για κύκλωμα.

Το Λιμεναρχείο Κυλλήνης διεξάγει προανάκριση για την παράνομη αλίευση και μεταφορά.

Πανάκριβος μεζές

Τα αγγούρια της θάλασσας ή ολοθούρια ή ψωλιάγκοι, όπως συχνά αποκαλούνται, αποτελούν πανάκριβο μεζέ, ο οποίος είναι περιζήτητος κυρίως στην Ασία και η τιμή τους αγγίζει τα 1.000 ευρώ το κιλό.

Τα θαλάσσια αγγούρια είναι τόσο πολύτιμα, που οι άνθρωποι ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για να τα πιάσουν ενώ όσο πιο σπάνια γίνονται, τόσο πιο βαθιά πρέπει να κολυμπήσουν οι δύτες για να τα βρουν.

Τι είναι τα αγγούρια της θάλασσας

Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή, (Holothuroidea), είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Απαντώνται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό.

Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας.

Ζουν συνήθως μοναχικά και η δίαιτά τους περιλαμβάνει νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη που βρίσκεται στη θάλασσα, στη λάσπη του βυθού. Τα θαλασσινά αγγούρια καταπίνουν ολόκληρη τη λάσπη του βυθού Η σύλληψη της τροφής γίνεται με τη βοήθεια των κεραιών τους.

Τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς από αυτά παράγουν λάδια, κρέμες και καλλυντικά.

Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας.

Πηγή: NEWS247

📸Wikimedia commons

Δείτε επίσης