ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου: Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο διήμερης δράσης

απο Cyclades Open
ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου: Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο διήμερης δράσης

Ένα πολύ επίκαιρο θέμα το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απασχολεί έντονα την κοινωνία, μπαίνει υπό συζήτηση από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Νάξου.

Συγκεκριμένα, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. με τη συμμετοχή ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής αστυνομίας, πραγματοποιεί διήμερη δράση για τον σχολικό εκφοβισμό.

Η δράση άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλίες, αλλά και βιωματική δράση που πραγματοποιείται στο Γυμνάσιο της Βίβλου Νάξου.

Το πρόγραμμα των δράσεων

Η διήμερη δράση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ξεκίνησε χθες ( 08/02) με ομιλία του υπαστυνόμου Ιωάννη Κατσαρού προς τους μαθητές με θέμα: “Σχολικός εκφοβισμός”, και συνεχίστηκε με τη βιωματική δράση με τους μαθητές για τη σχολική βία – εκφοβισμό από την ψυχολόγο του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου, Βιτζηλαίου Παρασκευή.

Σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Γυμνάσιο της Βίβλου θα υπάρξει και πάλι ομιλία από τον υπαστυνόμο Ιωάννη Κατσαρό για τον σχολικό εκφοβισμό. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα αναλάβει η Κοινωνική Λειτουργός του ΚΕΔΑΣΥ, Σωτηρία Ζουρνατζή με θέμα “διαχείριση σχολικού εκφοβισμού από την οικογένεια” και η δράση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία από τον προϊστάμενο του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Κωνσταντίνο Κλουβάτο με θέμα “πρόληψη – διαχείριση σχολικού εκφοβισμού από το σχολείο”.

Κωνσταντίνος Κλουβάτος: “Η βία έχει διεισδύσει και στα σχολεία, τα οποία αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας”

Για το σκοπό και τη θεματολογία ενός τόσου επίκαιρου και σημαντικού θέματος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Κωνσταντίνος Κλουβάτος.

Ο κ. Κλουβάτος εστιάζοντας στη διεξαγωγή της δράσης, σημείωσε ότι η θεματολογία για το συγκεκριμένο θέμα είναι και στο πώς θα ευαισθητοποιηθούν μαθητές και γονείς, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

“Η θεματολογία είναι πολύ συγκεκριμένη σε αυτό το θέμα. Ένα είναι το θέμα. Το πώς θα ευαισθητοποιήσουμε και θα βοηθήσουμε τους μαθητές στην αντιμετώπιση αυτού, όπως επίσης και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Όλη τη σχολική κοινότητα δηλαδή. Αυτός είναι ο σκοπός”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από στελέχη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και συγκεκριμένα με τη βοήθεια κοινωνικής λειτουργού, ψυχολόγου και με την παρουσία του ίδιου, ως προϊσταμένου του Κέντρου.

Εκτός από τους παραπάνω, ο κ. Κλουβάτος υποστήριξε ότι στις δράσεις θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναλάβει για το συγκεκριμένο θέμα.

Πέρα από τη συγκεκριμένη δράση το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., όπως επισήμανε, θα υλοποιήσει σε επίπεδο πλέον Νάξου, μια ευρύτερη ενημέρωση την ημέρα της σχολικής βίας στις 6 Μαρτίου, που θα έχει ως επίκεντρο όχι μόνο τους μαθητές, αλλά το σύνολο της κοινωνίας του νησιού.

“Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια φαινόμενα”

Ο προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, χαρακτήρισε τον σχολικό εκφοβισμό ως κοινωνικό φαινόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισής του.

“Από ότι δείχνουν τα περιστατικά, δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα ως κοινωνία. Η βία έχει διεισδύσει και στα σχολεία, τα οποία αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας. Αυτό που εμείς υλοποιούμε αυτή την περίοδο με τη συνεργασία της ψυχολόγου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., είναι βιωματικές δράσεις με τις τάξεις του Γυμνασίου της Βίβλου. Δηλαδή προσεγγίζουμε όσο μπορούμε τα παιδιά. Φυσικά θα γίνουν και ανάλογες επαφές με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς. Αν δεν γίνει μία σφαιρική προσέγγιση, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί”, επεσήμανε ο κ. Κλουβάτος.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν περιστατικά σχολικής βίας στη Νάξο ανέφερε ότι δυστυχώς υπήρξε ένα περιστατικό το προηγούμενο διάστημα με τη διαμάχη δύο ανήλικων μαθητών με μαχαίρι, στην περιοχή Τραγαία της Νάξου.

“Δεν μπορούμε να μένουμε με δεμένα τα χέρια και απλά να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Ως Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης πραγματοποιούμε και με δικής μας πρωτοβουλία δράσεις που έχουν να κάνουν με συναντήσεις τόσο με εκπαιδευτικούς, όσο και με γονείς. Επίσης, μπορούν να μας προσεγγίζουν και τα σχολεία προτείνοντάς μας ανάλογες δράσεις και εκτός της συγκεκριμένης θεματολογίας”, κατέληξε ο κ. Κλουβάτος.

Τι είναι το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Νάξου είναι η μετεξέλιξη του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Νάξου, πρώην Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ) Νάξου. Πρόκειται για μια υπηρεσία με διευρυμένες αρμοδιότητες, αφού στο έργο του ενσωματώνονται ευρύτερες λειτουργίες υποστήριξης των σχολικών μονάδων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Ειδικότερα, σκοπός των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι η υποστήριξη των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου.

Οι αρμοδιότητες του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.. ασκούνται σε τέσσερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο διερεύνησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, σε επίπεδο υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων και τέλος σε επίπεδο ενημέρωσης και επιμόρφωσης.

Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου κατά το σχολικό έτος 2023-2024 είναι στελεχωμένο, εκτός από το διοικητικό του κομμάτι, με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχοθεραπεύτριες. 

Επίσης, στη σύνθεσή του βρίσκονται εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και την εκπαίδευση, δάσκαλοι και καθηγητές.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

📸mikhail nilov/Pexels

Δείτε επίσης