«Κλέων» στην Ελλάδα, «Κέρβερος» στην Ιταλία: «Ψήνεται» η νότια Ευρώπη, 60 βαθμοί Κελσίου στην Εξτρεμαδούρα!

απο Cyclades Open

Κύμα καύσωνα σαρώνει τμήματα τη νότια Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να σπάσει ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Πέραν της χώρας μας, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας.

Την Τρίτη στη βόρεια Ιταλία, ένας άνδρας 40 ετών κατέρρευσε από τη ζέστη και πέθανε. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης έβαφε γραμμές διαβάσεων στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

Αρκετοί τουρίστες στη χώρα έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Ο καύσωνας Κέρβερος -που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τρικέφαλο τέρας που εμφανίζεται στην κόλαση του Δάντη- αναμένεται να φέρει ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

60 (!) βαθμοί στην Εξτρεμαδούρα

Η Ισπανία επίσης δεν μπορεί να αναπνεύσει εδώ και μέρες με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία του εδάφους στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει στο δυσθεώρητο σημείο των 60 βαθμών Κελσίου την Τρίτη.

Η ζέστη είναι πιθανό να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, και στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC Weather – πολύ πάνω από τους μέσους όρους των 24 βαθμών για τον Ιούλιο.

Όμως, καθώς ο Κέρβερος περνά, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας, που ονομάστηκε Χάροντας , θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και πιθανώς στους 47 στο νησί της Σαρδηνίας.

Η θερμότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη, 48,8°C, καταγράφηκε κοντά στις Συρακούσες στο ιταλικό νησί της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης πέρυσι. Ο φόβος είναι ότι αυτός ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι. Στη Μαγιόρκα η γραμμή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης χρειάστηκε να αντιμετωπίσει περιστατικά θερμοπληξίας κάθε μέρα από τον Μάιο.

Πηγή: naftemproriki.gr

📸Fabrizio Conti/Unsplash

Δείτε επίσης