Κλιματική κρίση: Θα βοηθούσε εάν γυρίζαμε τα ρολόγια μας μπροστά;

απο Cyclades Open

Κάθε χρόνο μετατοπίζουμε τα ρολόγια μας προς τα εμπρός την άνοιξη και προς τα πίσω το φθινόπωρο. Αρχικά η θερινή ώρα εισήχθη για εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τον αριθμό των ωρών που έπρεπε να ανάβουν τα φώτα στα κτίρια γραφείων. Αυτή η μετατόπιση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα, ωστόσο, επηρεάζει επίσης την τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, η οποία δεν έχει ακόμη διερευνηθεί διεξοδικά.

Ωστόσο, καθώς αλλάζει το κλίμα, μπορεί η θερινή ώρα να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη των χώρων των γραφείων μας;

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης κτιρίων γραφείων για 15 διαφορετικές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλυσαν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η θερινή εξοικονόμηση μέχρι το έτος 2050 υπό διαφορετικά κλιματικά σενάρια. Υπό τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες, η εξοικονόμηση φωτός μείωσε τη ζήτηση ψύξης έως και 5,9%, αλλά αύξησε τη ζήτηση θέρμανσης κατά 4,4%. Καθώς οδεύουμε προς ένα πιο ζεστό μέλλον, διαπίστωσαν ότι η θερινή χρήση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ψύξης έως και 5,4%, ενώ θα αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης κατά 3,2%. Και στις δύο περιπτώσεις, η θερινή εξοικονόμηση έχει ως αποτέλεσμα καθαρή μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται.

Ο αντίκτυπος της θερινής ώρας, όμως, στη ζήτηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, η οποία καθορίζει την ποσότητα και το χρονικό πρότυπο της ζήτησης ψύξης και θέρμανσης.

Οι πολιτικές που αλλάζουν το ωράριο εργασίας πρέπει να αξιολογούνται λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους στη ζήτηση ενέργειας των κτιρίων και είναι απαραίτητο να καθοριστεί εάν η εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης ή εξοικονόμησης ενέργειας θέρμανσης μπορεί να επιτύχει υψηλότερες μειώσεις εκπομπών CO2.

Δυνητικά η θερινή ώρα θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, αλλά διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία και εξαρτάται επίσης από τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Environmental Research Letters.

Πηγή: Ecozen/Guardian
📸 Pixabay/JohnArtsz

Δείτε επίσης