Κορωνοϊός-Νέα μέτρα: Συνεδριάζουν ξανά οι ειδικοί

Δεν αποκλείεται άμεση εφαρμογή των μέτρων

απο Cyclades Open

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα βγάλουν από το συρτάρι τους νέα μέτρα για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Όλα θα εξαρτηθούν από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού που θα εξετάσουν οι ειδικοί. Τα κρίσιμα στοιχεία είναι η πορεία του δείκτη θετικότητας, των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του Open δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί να έχουν άμεση εφαρμογή και όχι μετά την Πρωτοχρονιά.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι των ειδικών

Σε σχέση με τα κέντρα διασκέδασης οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπεται αποκλειστικά η εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών αποκλείοντας εντελώς τους όρθιους. Παράλληλα, εξετάζεται ο περιορισμός του ωραρίου δηλαδή να κλείνουν από τις 12. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνολικό κλείσιμο για 15 ημέρες.

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η επιστροφή της τηλεργασίας στο 50% τόσο στον Ιδιωτικό Τομέα όσο και στο Δημόσιο.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό των γηπέδων όπου παρατηρείται μη συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η μειωμένη πληρότητα ή ακόμα και οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Σε σχέση με το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ εξετάζεται αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας τους.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση είναι κάθετη, δηλαδή δε θέλει ούτε να τα κλείσει ούτε να επιστρέψει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή ένα τμήμα κλείνει εφόσον νοσεί το 50%+1 της τάξης και εξετάζεται το ενδεχόμενος αλλαγής. Σημειώνεται πως προς ώρας αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 20.000 κρούσματα

Μεγάλη έκρηξη διασποράς του κορονοϊού τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέπουν τα μοντέλα των επιστημόνων, που υπολογίζουν ότι ήδη η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έως και το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται ενώ ανησυχία προκαλεί και η εορταστική περίοδος. «Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!

Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Η αισιόδοξη εκτίμηση για την Όμικρον

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας “χαιρετήσει” και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως:

-σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ

-να μειώσουμε τα ωράριο των εμπορικών

-να αυξήσουμε ωράριο σούπερ μάρκετ

-να μειώσουμε ωράρια στα κέντρα διασκέδασης

-να παρατείνουμε διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης