Η Κύπρος εκλέγει τον νέο Πρόεδρό της

Κατερίνα Ηλιάδη

απο Cyclades Open

Αύριο, Κυριακή, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζουν για το νέο Πρόεδρό τους, τον αρχηγό του κράτους και της κυβέρνησης για την προσεχή 5ετία, σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν θα είναι η τελική. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα κανείς δεν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία του 50% + 1 ψήφο, έτσι η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγαλύτερο ή μικρότερο προβάδισμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και προβλέπουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση μεταξύ των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Και οι τρεις συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, γι’ αυτό και ο τελευταίος είχε δηλώσει στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα εμπλακεί στις εκλογές, επειδή και οι τρεις υπήρξαν στενοί συνεργάτες του. Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τής ηγεσίας του κόμματός του, τού Δημοκρατικού Συναγερμού, και γι’ αυτό δοκίμασε να την ανασκευάσει -αν και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ήταν μια μακρά προεκλογική περίοδος που κράτησε πάνω από ένα χρόνο και κούρασε τους πάντες: Πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους. Οι υποψήφιοι έχουν κάνει αμέτρητες εμφανίσεις στα παραδοσιακά ΜΜΕ, στα social media και τα βολικά podcast -χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις συνήθως. Δεν έλειψε ο λαϊκισμός ούτε η παροχολογία (τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση-ΔΗΣΥ θυμίζουν το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»). Το διακύβευμα τής Κυριακής είναι οι χειρισμοί στο Κυπριακό, οικονομία, ενεργειακά, διαφάνεια/διαφθορά. Και το δίλημμα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή ή θα συνεχιστεί η πολιτική γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν μέχρι τον Μάιο, ο επί 9 χρόνια διαπραγματευτής στο Κυπριακό τού Προέδρου Αναστασιάδη. Κεντροδεξιός, από τον Αγρό, το χωριό του ιστορικού ηγέτη της Δεξιάς και του ΔΗΣΥ, Γλαύκου Κληρίδη, ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και, μετά, το κόμμα της Αριστεράς, ΑΚΕΛ, αποφάσισε να την υποστηρίξει. Με σύνθημα «Κύπρος μπορείς», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπόσχεται αλλαγή σε όλους τους τομείς: Πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, κινήσεις για ανάκτηση τής αξιοπιστίας της χώρας, κάθαρση/καταπολέμηση της διαφθοράς και τιμωρία των ενόχων. Στα υπέρ του η εντιμότητα και καλλιέργειά του, στα εναντίον του το παρελθόν του ΑΚΕΛ από την εποχή που κυβερνούσε το κόμμα της Αριστεράς και η χώρα οδηγήθηκε σε Μνημόνιο. Για να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες, ο Α. Μαυρογιάννης συγκρότησε ομάδα από αναγνωρισμένου κύρους οικονομολόγους της φιλελεύθερης οικονομίας, οι οποίοι και τον πλαισιώνουν.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρόεδρος και κομματικός υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκίνησε την προεκλογική μάχη με ποσοστά κάτω από 10%, ενώ στον ανθυποψήφιό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστά κοντά στο 40% και περίπου τον μισό Δημοκρατικό Συναγερμό να τον ψηφίζει. Επιπλέον, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ήθελε τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας να ευνοεί την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, εκ των στενότερων συνεργατών του στα 10 χρόνια τής Προεδρίας του. Υπήρξε -και υπάρχει ακόμα- εσωστρέφεια στον Συναγερμό, που αφορά στον κίνδυνο διάσπασης τού κόμματος, αλλά και στο να χαθεί η εξουσία λόγω της επιμονής -σύμφωνα με μερίδα του ΔΗΣΥ- τού Α. Νεοφύτου να είναι αυτός ο προεδρικός υποψήφιος τού κόμματος, και όχι κάποιο άλλο, πιο δημοφιλές, στέλεχος. Τις τελευταίες ημέρες τα δημοκοπικά δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το θετικό για τον Α. Νεοφύτου, ο οποίος με κεντρικό σύνθημα «Ο Αβέρωφ μπορεί», δείχνει να έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και δεν κρύβει τον στόχο του, που είναι -όπως λέει- να περάσει πρώτος στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών και να αναδειχτεί νικητής τη δεύτερη Κυριακή.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, μέλος του ΔΗΣΥ, διετέλεσε επί πέντε χρόνια εκπρόσωπος τού Προέδρου Αναστασιάδη και επί τέσσερα υπουργός Εξωτερικών. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν αποφάσισε να μην παραιτηθεί υπέρ της υποψηφιότητας τού προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη στηρίζουν τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, τα κόμματα της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό (υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο μέχρι αντι-ομοσπονδιακοί) – οι υποστηρικτές του Αβέρωφ Νεοφύτου αποκαλούν «αχταρμά», «συνονθύλευμα», «κοινοπραξία» το κομματικό μίγμα που τον στηρίζει. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, με σύνθημα «Δύναμη που μας ενώνει», έχει τη στήριξη των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύης, Κινήματος Κυνηγών, στελεχών των Οικολόγων, αλλά και ένα ποσοστό από τον ΔΗΣΥ, ακόμα και από το ΑΚΕΛ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις. Μετά την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων, ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

Πηγή: KReport

Δείτε επίσης