Λιανοτράγουδα…

Ντόρα η Μικρή Εξερευνήτρια

απο Cyclades Open

Τα είχαμε χύμα, μας ήρθανε και τσουβαλάτα! 

Πήγε, λέει, ο δήμαρχος μας στην Οικονομική Επιτροπή και κρατώντας τυπωμένα χαρτιά από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ φώναζε πως στα χαρτιά αυτά αποδεικνύεται πως οι ντόπιοι δημοσιογράφοι «χαρτζιλικώνονται από τον Χατζημάρκο» για να του επιτίθενται και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι λέει στις συνεντεύξεις τύπου!

Κι αυτό, λέει, θα είναι το… όπλο του σε 17 μήνες που θα ξανακατέβει σε εκλογές!

Τόσες πολλές ειδήσεις μαζεμένες δεν νομίζω να έχει δώσει ποτέ πριν ο δήμαρχος.

Η αλήθεια είναι πως πράγματι, για να καταλάβεις τι λέει ο δήμαρχος ειδικά στις συνεντεύξεις του είναι μεγάλο θέμα. Γιατί δεν το ‘χει με τον λόγο και τον συνειρμό. Υπάρχει μια ασυνάρτητη διάθεση να πει κάτι, το λέει και δεν βγαίνει νόημα, ούτε συμπέρασμα.

Αυτό που οφείλω να αναγνωρίσω, για να είμαι δίκαιη, είναι πως δεν είναι ο μόνος που δεν βγάζεις νόημα απ’ αυτά που απαντά σε μια ερώτηση, έχει… ανταγωνιστές στο δημοτικό συμβούλιο στο θέμα αυτό.

Και λυπάμαι που το λέω, αλλά ναι, δεν είναι λίγες οι φορές που έχω παρομοιάσει την κατάσταση αυτή με τις… αλήστου μνήμης δηλώσεις του αντιπροέδρου της ομάδας του Εδεσσαϊκού, όχι μόνο όσον αφορά τον δήμαρχο, αλλά όσον αφορά και την γενικότερη λειτουργία της δημοτικής αρχής.

Κι αυτό, δεν χρειάζεται να «χαρτζιλικώσει» κάποιος τον οποιονδήποτε για να το καταλάβει. Γιατί πολύ απλά είναι ολοφάνερο. Η κριτική είναι κάτι σύνηθες -και υγιές- που ο καθένας μας εξασκεί γενικότερα και ειδικότερα όταν η θέση του άλλου είναι θεσμική. Το θέμα είναι πως κάνεις την κριτική, που εστιάζεις, τι στοιχεία παραθέτεις κι αν ενοχλεί η κριτική σου ποιος είναι ο λόγος που ενοχλεί και ποιους.

Για παράδειγμα, στο χωριό μου είμαι γνωστή από συγκεκριμένο παρεάκι ως «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια». Υποθέτω πως αυτό προκύπτει λόγω της δουλειάς μου, ψάχνω, βρίσκω, λέω και κάνω κριτική. Δεν ήρθαν και ποτέ να μου το πουν, ξέρετε, αυτές είναι οι «μαγκιές» δειλών ανθρώπων, τα λένε πίσω από τις πλάτες αυτών που κριτικάρουν.

Εντάξει, θα προτιμούσα να με έλεγαν «Ζίνα η πολεμίστρια», που μου ταιριάζει περισσότερο ηλικιακά,  αλλά τί να κάνω, να κάτσω να μαλώσω; Δε μαλώνω, ας με πουν και Πέπα το γουρουνάκι, το ίδιο μου κάνει.

Το παραπάνω είναι μια ελαφρότητα, μια «χαριτωμενιά» που δεν έχει καμία σημασία, αφού προέρχεται και από άνευ σημασίας και ουσίας άτομα.

Το να πει όμως ένας δήμαρχος για δημοσιογράφους πως «χαρτζιλικώνονται από τον Περιφερειάρχη με χρήματα των δημοτών» για να του επιτίθενται είναι βαρύ λόγω της θεσμικής θέσης εκείνου που το εκστόμισε. Και γιατί αυτό που υπονοεί είναι συναλλαγή «κάτω απ’ το τραπέζι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της… Ντόρας της Μικρής Εξερευνήτριας λοιπόν, αυτό που έγινε είναι πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. αποφάσισε να βάλει πληρωμένη καταχώρηση σε Μέσα της Σύρου, της Ρόδου και της Νάξου. Το ΔΣ αποφάσισε, εγκρίθηκε, προχώρησε.

Τι έχουμε εδώ; Μια ύποπτη συναλλαγή; Όχι βέβαια!

Μια Α.Ε. (ΦΟΔΣΑ) αποφασίζει να καταχωρήσει για ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μία ή περισσότερες καταχωρήσεις σε 5 Μέσα (2 στη Σύρο, 2 στη Νάξο και ένα στην Ρόδο). Και ως όφειλε, για λόγους διαφάνειας, το ανεβάζει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου έχει πρόσβαση ο καθένας από μας.

Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο οποιοσδήποτε δήμος για κάποια σημαντική ενέργεια που θα ήθελε να καταχωρηθεί και να παραμείνει εμφανής σε κάποιο site και να μην χαθεί μέσα σε εκατοντάδες ειδήσεις για κάποιες μέρες που έχει συμφωνήσει.

Αυτό λέγεται «επαγγελματική συναλλαγή» σ’ έναν κόσμο «ελεύθερης αγοράς». Αυτήν την αγορά ευαγγελίζονται, αυτή έχουν.

Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. είναι φορέας όπου συμμετέχουν όλοι οι δήμοι και η Περιφέρεια που ανήκουν. Με την ίδια λογική, αν αργότερα ο δήμαρχος αποφασίσει να τρέξει μια διαφήμιση που αφορά τον δήμο μας, ένα σποτ τουριστικής προβολής για παράδειγμα σε κάποιο αθηναϊκό ή τοπικό site, θα κλείσει την συμφωνία και θ’ ανεβάσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα σχετικά έγγραφα.

Δηλαδή να βγούμε να πούμε πως ο δήμαρχος «χαρτζιλικώνει» το τάδε Μέσο; Να το ελέγξουμε ενδελεχώς είναι θεμιτό. Τιμολόγια, φόροι, τιμές στο πλαίσιο της αγοράς, αξιολόγηση μετά την διαφήμιση κλπ.

Εμένα η απορία μου, ας πούμε, είναι πως γίνεται να λάβει χώρα ένα τουρνουά βόλεϊ στη Νάξο πριν λίγους μήνες, το οποίο δεν διαφημίστηκε πουθενά, δεν έγινε ποτέ και είχε κόστος 7 χιλιάδες ευρώ περίπου σύμφωνα με την ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Γιατί κι αυτά χρήματα των δημοτών ήταν και κάπου πήγαν για κάποιο λόγο και τουρνουά βόλεϊ δεν είδαμε πουθενά. Ένα παράδειγμα φέρνω. Υπαρκτό.

Δεν ξέρω τί «όπλα» έχει στην φαρέτρα του δήμαρχος. Αυτό που συμπεραίνω είναι πως έχει δυσανεξία στην κριτική και δεν είναι ο μόνος.

Αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση.

Όλοι οι δημοσιογράφοι-σύμφωνα με τον δήμαρχο-πληρώθηκαν απ’ τον  «εχθρό» για να του επιτεθούν και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι λέει.

Τελικά, θα μας πει ο δήμαρχος γιατί επέμενε να εξαιρεθεί ο δήμος μας από τον ΦΟΔΣΑ; Γιατί όλος αυτός ο καυγάς;

Επειδή η Μ.Ε.Α. καθυστερούσε κι ο δήμος θα την έκανε πιο γρήγορα, όπως  έχει πει;

Η Μ.Ε.Α. πλέον εντάχθηκε στα υπό χρηματοδότηση έργα βάσει νόμου του κράτους, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και ο ΦΟΔΣΑ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση. Και πλην δημάρχου, όλοι γνωρίζουμε, πως εξαίρεση από τον… παράλογο, όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος, νόμο δεν θα γίνεται. Γιατί αυτή η επιμονή;

Μπήκε στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, «παντρεύτηκα-χώρισα» δήλωσε ο ίδιος όταν βγήκε,  έλαβε δυο εξώδικα από τον ΦΟΔΣΑ και δεν ίδρωσε τ’ αυτί του, απορίας άξιον πως δεν έχει παραπεμφθεί για απιστία, αφού δεν κατέβαλε το κεφάλαιο που όφειλε για τον δήμο στον φορέα και παράλληλα ήταν μέλος του ΔΣ μιας Α.Ε., έχουμε γίνει περίγελος ως νησί και ανέκδοτο ανάμεσα στους αιρετούς ως δήμος (ναι, είναι δουλειά μου να τα γνωρίζω αυτά, τι να κάνουμε) και τώρα θέλει και τα ρέστα ο δήμαρχος;

Βγαίνει στις επιτροπές κραδαίνοντας χαρτιά ωρυόμενος και επιτιθέμενος σε όλους τους δημοσιογράφους προκειμένου να καλύψει τα δικά του λάθη και την ανεπάρκεια την δική του και της παράταξής του και ψάχνει τους φταίχτες εκεί που δεν υπάρχουν; Γιατί, επειδή θέλουν να μάθουν τί πραγματικά έχει συμβεί;

Τουλάχιστον γνωρίζει πως η συκοφαντική δυσφήμιση διώκεται; Υπάρχει κάποιος δικός του άνθρωπος να του το πει; Γιατί περί συκοφαντίας πρόκειται για δημιουργία εντυπώσεων. Έτσι θα κάνει προεκλογική εκστρατεία;  Συκοφαντώντας δημοσιογράφους για πληρωμένη καταχώρηση Φορέα σε Μέσα Ενημέρωσης που ανέβηκε με όλους τους τύπους στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Αντί να δημιουργεί εντυπώσεις ο δήμαρχος και να κατηγορεί άλλους για χρηματισμό, ας βγει δημόσια να τοποθετηθεί για το θέμα. Και για μια φορά τουλάχιστον, ας φροντίσει να είναι συγκροτημένος, κατανοητός και πραγματικά ειλικρινής.

Κι ας πει την αλήθεια και για τον ΦΟΔΣΑ και τον πόλεμο που έχει ανοίξει μαζί του. Για ποιόν λόγο ζήτησε και επιμένει στην εξαίρεση του δήμου μας και γιατί θέλει εμείς να κάνουμε την ΜΕΑ, πράγμα αδύνατον, αφού τα χρήματα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια περνούν μέσα απ’ τον συγκεκριμένο φορέα. Όχι από τους δήμους.

Τι εννοεί επιτέλους, πως 7 και πλέον εκατομμύρια θα τα δώσουμε εμείς για να την κάνουμε, ο δήμος; Θα μας τα δώσει η ΕΕ;  Ποιος και πως θα μας τα δώσει; Και γιατί αυτή η εμμονή με την απ’ ευθείας στον δήμο χρηματοδότηση; Για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη;

Οι συνεδριάσεις γι’ αυτά γίνονται ερήμην του δήμου μας, αφού αυτός δεν συμμετέχει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών στις συνεδριάσεις.

Το μπούλινγκ πάντως, ας το αφήσει στην άκρη ο δήμαρχος. Μπορεί σε μερικούς να πιάνει, αλλά δεν πιάνει σε όλους.

Μπορεί το κόμμα του να μην θέλει αναταραχές στους κόλπους του και να τον έχει αγνοήσει, αλλά αυτό ούτε επ’ άπειρον μπορεί να συμβαίνει, ούτε είναι υποχρεωμένοι όλοι να συμμερίζονται αυτή την τακτική.

Επιτέλους κ. Λιανέ, μπορείτε να πείτε την αλήθεια μια φορά και να μην τρομάξετε τόσο, ώστε να χάσετε τα λόγια σας, όπως συμβαίνει όταν την ακούτε;

📸 Pierre Bamin/Unsplash

Δείτε επίσης