Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται και το πορτοκαλί τιμολόγιο – Τι αλλάζει στο νυχτερινό

απο Cyclades Open

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να «μπει στη ζωή» και το τέταρτο σκέλος της χρωματιστής παλέτας τιμολογίων μετά τα πράσινα, κίτρινα και μπλε.

Ο λόγος γίνεται για τα πορτοκαλί ή δυναμικά τιμολόγια, που εσχάτως έχουν βρεθεί υψηλά στην ατζέντα του υπουργείου ως ένα μέτρο αντιστάθμισης στο οξυμένο πρόβλημα των περικοπών «πράσινης» ενέργειας, αλλά και της μεγάλης ανισορροπίας των τιμών ενέργειας μέσα στη μέρα.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, η πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ανακοίνωση ενός «πακέτου» μέτρων που θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να καταστούν λειτουργικά τα πορτοκαλί τιμολόγια με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Οι έξυπνοι μετρητές

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω τύπος τιμολόγησης προβλέπεται νομοθετικά, παρά τις επιμέρους ρυθμιστικές εκκρεμότητες που τείνουν προς διευθέτηση, ωστόσο το βασικό εμπόδιο για την εφαρμογή τους έγκειται στην έλλειψη έξυπνων μετρητών.

Το «roll-out» του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Βέβαια, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει «τρέξει» και έναν μικρό διαγωνισμό για 360.000 έξυπνους μετρητές, πράγμα που θα αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της δυναμικής τιμολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι η «σπουδή» του υπουργείου για τα δυναμικά τιμολόγια έχει διττή στόχευση.

Από τη μία επιδιώκει να διαμορφώσει όρους για τη μετατόπιση της ζήτησης ώστε αυτή να αντιστοιχηθεί καλύτερα με την υπερπροσφορά που προκύπτει κατά τις μεσημεριανές ώρες λόγω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών και από την άλλη να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που καταγράφονται στην αγορά κατά τις ώρες υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημβρινές ώρες.

Αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα

Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Ν», το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την τροποποίηση του «νυχτερινού» τιμολογίου, ώστε αυτό να αντιστοιχηθεί με τα νέα δεδομένα της αγοράς, που υπαγορεύουν ως συμφέρουσα χρονική ζώνη κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες έναντι των βραδινών ωρών ως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης αναμένεται να επιτρέψει τη μετατόπιση έως και του 65% της ζήτησης αν αναλογιστούμε ότι το 10% αφορά την υψηλή τάση, που ήδη εφαρμόζει δυναμική τιμολόγηση, το 45% μεγάλους καταναλωτές σε μέση και χαμηλή τάση και το 10% καταναλωτές που διαθέτουν παλιούς μετρητές δύο ζωνών (ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο). Μάλιστα, τα νυκτερινά τιμολόγια υπολογίζονται σε 1,7 εκατ. ρολόγια, εκ των οποίων τα 300.000 μη ενεργά. Οι προαναφερόμενες κατηγορίες καταναλωτών δύναται να «κάνουν την αλλαγή» στη συμπεριφορά του ηλεκτρικού συστήματος.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι παρεμβάσεις προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο και αφορούν δύο κατηγορίες καταναλωτών:

  • Περί το 1,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης (το γνωστό ως “νυχτερινό” μετρητή) που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι. Με τα μέτρα που προωθούνται η χαμηλή χρέωση θα εφαρμόζεται τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ (π.χ. τα μεσημέρια όταν μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.
  • Τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν “έξυπνους” μετρητές κατανάλωσης οι οποίοι επιτρέπουν την εφαρμογή περισσότερων τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου, δυναμικών ή πολυζωνικών. Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά. Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πρόκειται για τα τιμολόγια που θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο της χρωματικής σήμανσης που εφαρμόζεται από φέτος).

Πηγή: naftemporiki.gr

📸Karim MANJRA/Unsplash

Δείτε επίσης