Μαρτίνος Γκαίτλιχ για την Αλυκή Νάξου (Λαγκούνα): “Ζητάμε ενημέρωση. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει στην Αλυκή της Νάξου

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5, με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Επιστολή με θέμα την «Προστασία της Αλυκής Νάξου» απέστειλε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προς τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Επαρχείο Νάξου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Νάξου, το Τμήμα Ανάπτυξης Νάξου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περ. Πολιτικής. Συγκεκριμένα η επιστολή, αναφέρεται σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τουριστικά και αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Αλυκής και περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας οικοδομικές και οδικές κατασκευές.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Eταιρεία ζητά από τους παραπάνω φορείς να ενημερωθεί σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή, καθώς και για τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει.

Μιλώντας στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος” με την Ειρήνη Προμπονά o βιολόγος-περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Μαρτίνος Γκαίτλιχ ανέφερε πως «με καλές προθέσεις στείλαμε αυτή την επιστολή, ζητώντας ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τα έργα που διαβάζουμε πως θα γίνουν στην περιοχή της Αλυκής Νάξου».

«Δυστυχώς» συνέχισε ο κ. Γκαίτλιχ «δεν καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα μέχρι στιγμής από την σελίδα του Laguna Coast Foundation που υπάρχει στο διαδίκτυο. Όπως, για παράδειγμα, από που προέρχεται η σχετική χρηματοδότηση που αναφέρεται. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως εκεί αναφέρονται επενδύσεις και εκτεταμένα έργα οικοτουρισμού ύψους 30 εκ. ευρώ, ποσό πάρα πολύ μεγάλο. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως αναμορφώσεις και χωματουργικές εργασίες αναφέρονται για μια έκταση περίπου χιλίων στρεμμάτων της περιοχής, το οποίο είναι μια τεράστια έκταση. Η περιοχή είναι προστατευόμενη, ως καταφύγιο άγριας ζωής, από το 2004 και εντός αυτής δεν μπορούν να γίνουν τέτοιας έκτασης έργα, όσα δε μπορούν να γίνουν, χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης