Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821

απο Cyclades Open

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και εγκαινίασε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 την επετειακή μουσική έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821».

Η έκθεση μάς μεταφέρει στην εποχή της Επανάστασης, αλλά και πριν από αυτή, στην περίοδο της ενθουσιώδους προετοιμασίας. Την εποχή όπου ορμητικοί συγγραφείς και ποιητές της διασποράς, φιλέλληνες και οι καταπιεσμένοι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της πολυπολιτισμικής και εσωτερικά σπαραζόμενης Οθωμανικής αυτοκρατορίας συνέκλιναν σε δρόμο επαναστατικό.

Αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και  μέσα από τη μουσική της διαδρομή ο επισκέπτης καλείται να συμμετάσχει σε μία εμπειρία παρατήρησης, ανακάλυψης, δράσης, ακουστικής απόλαυσης, να βιώσει συναισθήματα χαράς αλλά και θλίψης, ενθουσιασμού, ψυχικής ανάτασης. Καλείται να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» των ακροάσεων, να στοχαστεί, να συγκινηθεί ενδεχομένως, και εν τέλει να αποτελέσει μέρος μιας «παρέας» που στις αίθουσες του Μουσείου, αλλά και έξω απ’ αυτό, θα σιγοτραγουδά στίχους και μελωδίες.

Ακούστε τα ηχογραφήματα της μουσικής έκθεσης «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821»

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης

Συμμετέχουν: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος,  Γιάννης Ζαρίας, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Κωνσταντίνος Κίκιλης, Μανούσος Κλαπάλης, Γιώργος Κοντογιάννης, Μάρθα Μαυροειδή, Νεοκλής Νεοφυτίδης    

Παραγωγή: Artonica Productions

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Soundflakes Recording Studios. Recording-mixing-mastering: Νίκος Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μανούσος Κλαπάκης & Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Πληροφορίες:

Χώρος: Διογένους 1-3, Αθήνα. Τηλ.: 210 3254119 και 210 3254129. E-mail: melmofake@culture.gr

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2021 – 20 Ιουνίου 2022

Ωράριο λειτουργίας: 8.30-15.30 (καθημερινά, εκτός Τρίτης)

Εισιτήρια: 2 €

Δείτε επίσης