Μήλος: Ψήφισμα 60 Γονέων του νησιού για τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

απο Cyclades Open

Οι γονείς των 44 μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μήλου που έχουν μείνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2022-2023 εκτός Ολοήμερου, με ότι αυτο συνεπάγεται για την κάθε οικογένεια (εργαζόμενοι γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ). απέστειλαν ψήφισμα/αίτημα που αφορά στην άμεση δημιουργία τμημάτων Ολοήμερου Προγράμματος για την κάλυψη του συνόλου των αιτούντων μαθητών.

Για την φετινή χρονιά υπήρχαν αιτήσεις από 69 μαθητές για το βασικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και το σχολείο είχε δηλώσει το σύνολο των μαθητών εμπρόθεσμα.

Παρόλο που το Υπουργείο προχωρά στο ενισχυμένο Ολοήμερο για τη στήριξη, όπως δηλώνει, των οικογενειών, παρόλο που εξακολουθούν να γίνονται δεκτές ανεξαιρέτως όλες οι αιτήσεις για το Ολοήμερο, παρόλο που η Υπουργός ευθαρσώς δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία, στο Δημοτικό Σχολείο Μήλου έχει δημιουργηθεί μόνο ένα τμήμα Ολοήμερου με 25 παιδια. Έχουν μείνει εκτός βασικού Ολοήμερου 44 παιδιά με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται για την κάθε οικογένεια χωριστά.

Μερικά μόνο από τα απαράδεκτα που συμβαίνουν, από τον Σεπτέμβρη και μετά, σε 40 περίπου οικογένειες του νησιού:

Παιδιά κάτω των 12 επιστρέφουν μόνα τους στο σπίτι και παραμένουν μόνα μέχρι να σχολάσουν οι γονείς τους. Ποιος θα έχει τη ευθύνη αν συμβεί οτιδήποτε στον δρόμο της επιστροφής ή ακόμη και στο σπίτι;
Γονείς που φεύγουν από την δουλειά τους για να πάρουν τα παιδιά και να επιστρέψουν στην δουλειά μαζί με τα παιδιά!
Γονείς που έχουν 2 και 3 και 4 παιδιά αλλά όχι όλα στο Ολοήμερο. Φεύγουν από την δουλειά τους 2 φορές: Την πρώτη στη 1:15μμ και μετά ξανά στις 3:00μμ. Και αφού σχολάσει και το τελευταίο παιδί, πρέπει να τα πάνε στο ΚΔΑΠ και να επιστρέψουν να εργαστούν τις 2 ώρες που έπρεπε να εργάζονται το πρωί αλλά δεν μπορούσαν γιατί δεν μπορούν να αφήσουν το παιδί ή τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι.

Οι γονείς στη συνοδευτική επιστολή του ψηφίσματος τονίζουν:

Παρακαλούμε να σταματήσετε να μας εμπαίζετε, ζητώντας μας να δηλώσουμε την επιθυμία μας για την συμμετοχή στο ενισχυμένο ολοήμερο (μέχρι τις 17:30) ενώ στην πραγματικότητα εδώ και δύο χρόνια δεν έχετε καλύψει τις ανάγκες τους βασικού Ολοήμερου στο σχολείο μας.

Επιθυμούμε τα ίδια δικαιώματα για όλες τις οικογένειες. Και έχουμε την αξίωση να ζητάμε την άμεση λύση στο πρόβλημα μας αυτό που στη ουσία το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει μη τοποθετώντας όσους εκπαιδευτικούς απαιτούνται για την κάλυψη όλων των μαθητών που έχουν κάνει αίτηση για το βασικό Ολοήμερο.

Ψήφισμα

Με την παρούσα επιστολή σας γνωρίζουμε ένα σοβαρό θέμα το οποίο έχει προκύψει στο Δημοτικό Σχολείο Μήλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αναφορικά με την λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος.

Το ολοήμερο λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με ένα τμήμα 26 μαθητών. Το σύνολο των μαθητών ωστόσο που έχουν κάνει αίτηση για την ένταξη τους στο ολοήμερο πρόγραμμα είναι 65. Με δεδομένο ότι ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 παιδιά, κρίθηκε εξ αρχής απαραίτητη η δημιουργία δύο νέων τμημάτων για την φιλοξενία όλων των παιδιών κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, παρόλο που έχει επανειλημμένα ζητηθεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οικογένειες των οποίων και οι 2 γονείς εργάζονται να αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή ροή της οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής.

Εφόσον έχει διευρυνθεί η δυνατότητα να εγγράφονται όλα τα παιδιά στο ολοήμερο πρόγραμμα, δεν μπορούν να εξαιρούνται κάποια, λόγω της αδυναμίας στελέχωσης των σχολείων με το επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση είναι άνισο και άδικο κάποια παιδιά να αποκλείονται από ένα δικαίωμα που είναι υποχρέωση της Πολιτείας και θα έπρεπε να ισχύει αδιακρίτως!

Για το ίδιο θέμα σας είχαμε αποστείλει επιστολή και στις 23.02.2022 χωρίς ανταπόκριση και χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την επίλυση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος, με την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικού που θα καλύψει την σημαντική αυτή θέση.

Αιτιολόγηση:

Με την υπ’αρ. πρωτ. Φ7/118139/ΦΔ/Δ1/09-09-20 ΥΑ «Εγγραφή και φοίτηση τωνμαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων» ορίζεται ότι οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Οι Διευθυντές/τριες και οι Προϊστάμενοι/ες των Δημοτικών Σχολείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

Εφόσον έχει διευρυνθεί η δυνατότητα να εγγράφονται όλα τα παιδιά στο ολοήμερο πρόγραμμα, δεν μπορούν να εξαιρούνται κάποια, λόγω της αδυναμίας στελέχωσης των σχολείων με το επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση είναι άνισο και άδικο κάποια παιδιά να αποκλείονται από ένα δικαίωμα που είναι υποχρέωση της Πολιτείας και θα έπρεπε να ισχύει αδιακρίτως! Οξύμωρο είναι πώς φέτος η περιοχή μας, είχε επιλεγεί για την δημιουργία τμήματος αναβαθμισμένου ολοήμερου που σημαίνει μέχρι τις 17:30 με δασκάλους ειδικοτήτων ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν έχει προσληφθεί καν εκπαιδευτικός για την κάλυψη των αναγκών των βασικών ολοήμερων τμημάτων.

Παραλήπτες Ψηφίσματος:

 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, Yπόψη Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως
 2. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, Δ/νση Διορισμών – Προσλήψεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 3. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Υπόψη Περιφερειακής Διευθύντριας
 4. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Υπόψη: α) Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και β) Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων

Κοινοποιημένοι παραλήπτες:

 1. Βουλευτές Κυκλάδων
  • Ιωάννης Βρούτσης
  • Αικατερίνη Μονογυιού
  • Φίλιππος Φόρτωμας
  • Νικόλαος Συρμαλένιος
 2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Υπόψη α) Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Χατζημάρκου και β) Επάρχου Μήλου κας Έλλης Χωριανοπούλου
 3. Δήμος Μήλου Υπόψη: α) Δημάρχου Μήλου κ. Εμμανουήλ Μικέλη, β) Προέδρου Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μήλου, γ) Προϊσταμένης Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας
 4. Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Μήλου

Δείτε επίσης