Μητσοτάκης στην ΠτΔ: Θα επιστρέψω τη διερευνητική – Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου

απο Cyclades Open

Τη διερευνητική εντολή παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εντυπωσιακή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε όμως ότι θα επιστρέψει τη διερευνητική σήμερα το απόγευμα, με στόχο να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, ει δυνατόν και στις 25 Ιουνίου.

Θα ξεκινήσει πάντως γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς , για να τους ενημερώσει πως πρόθεση του είναι να διεκδικήσει εκ νέου την εντολή του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ενδέχεται να επιστρέψει και τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, επισπεύδοντας όσο είναι δυνατόν τη διαδικασία.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ειδικότερα κατά το διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι: “Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή”.

Πρόσθεσε μάλιστα: “Θέλω να επισημάνω ότι εάν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα, που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε ήδη μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειψοηφία που θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες” .

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια χαρακτήρισε χρέος του “να ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο – όπως αποδείχθηκε – της απλής αναλογικής” και δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική σήμερα το απόγευμα. έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνταγματικές προθεσμίες.”

Τέλος, επανέλαβε τη θέση πως: “Η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα”.

Νωρίτερα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού επέδωσε τον πίνακα με τα εκλογικά αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα. Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενημερώσει την κ.Σακελλαροπούλου, και να παραδώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της.

Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Με πληροφορίες NEWS247

📸Open, video capture

Δείτε επίσης