Μνήμη και προφορική ιστορία από την Κάτω Μεριά Αμοργού [βίντεο]

απο Cyclades Open

Η «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού» με οπτικοακουστικά μέσα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία Αμοργιανών που αγκαλιάστηκε αμέσως από το Δήμο Αμοργού. Η ιδέα ξεκίνησε από το Πολιτικό Μηχανικό Νικόλαο Νομικό με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μεριά, Νικόλαου Νομικού και υποστηρίχτηκε στην υλοποίηση της από την Αντιδήμαρχο Τουριστικής και Πολιτιστικής Προβολής Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Περικλή Γρίσπο.

Τον  Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησε η παραγωγή με επίκεντρο την Κάτω Μεριά Αμοργού και τη βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση ανέλαβαν ως κύριοι συντελεστές οι Παύλος Μελάς (παραγωγή, ηχογράφηση και οργάνωση υλικού), Παύλος Κοσμίδης (σκηνοθεσία, κάμερα) και Ραχήλ Καλαντζοπούλου (μοντάζ) μαζί με συνεργάτες και εθελοντές από το νησί.

Οι παραδόσεις της Αμοργού, οι αξίες και οι συνήθειες των κατοίκων της Κάτω Μεριάς των προηγούμενων δεκαετιών, παρουσιάζονται με έναν μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο. Μέσα από ένα οπτικοακουστικό υλικό που έφτασε τις 17 ώρες γηραιοί Αμοργιανοί και Αμοργιανές περιγράφουν μια ζωή γεμάτη αγάπη, δυσκολίες και αξιοσύνη. Μιλούν για την καθημερινότητα τους, την εργασία, την τέχνη, το σχολείο, τα παιδικά παιχνίδια, τις σκανδαλιές, τους έρωτες και τη μουσική τους.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε «Μέσα από την έρευνα και τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων προηγούμενων γενεών, παρουσιάζεται το αληθινό πρόσωπο του παρελθόντος ενός τόπου. Οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας γίνονται προφορική ιστορία. Η γνώση και οι εμπειρίες του είναι η κληρονομιά μας. Μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που οφείλει κάθε τοπική κοινωνία να την καταγράψει, να την προστατέψει και να την παραδώσει στις επόμενες γενιές. Συγχαρητήρια σε όσους  εργάστηκαν για αυτό το πολύτιμο υλικό. Είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ με τις πολύωρες καταγραφές αλλά και να γίνει οδηγός για όλες τις περιοχές του νησιού μας».

Δείτε επίσης