Μύκονος: Μεγάλο project από κατασκευαστική- Συγκρότημα κατοικιών για εργαζόμενους

απο Cyclades Open
ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων ανοίγει η έλλειψη προσωπικού, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, καθώς οι εργοδότες ψάχνουν για τρόπους να προσελκύσουν εργαζόμενους στους «δύσκολους» μήνες του καλοκαιριού, αναφέρει το businessdaily.gr και ο Στέλιος Μπούρας σε σχετικό δημοσίευμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η Intrakat, η οποία έχει βάλει μπρος την κατασκευή κατοικιών στη Μύκονο που θα φιλοξενούν εργαζομένους του νησιού σε μια επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, τονίζει η Γεωργία Μητσοτάκη, Τεχνική Διευθύντρια Ανάπτυξης Ακινήτων του Ομίλου Intrakat, σε δηλώσεις της στο Business Daily.

Πρόκειται για κατοικίες που θα χτιστούν σε 4 ιδιόκτητα οικόπεδα της Intrakat και βρίσκονται στην Άνω Μερά όπου θα παρέχονται 95 δωμάτια και 256 κλίνες. «Κάποιες κατοικίες θα μοιάζουν με διαμερίσματα, οπότε θα μπορεί ο εργαζόμενος να έχει μαζί και την οικογένεια του», αναφέρει η κ. Μητσοτάκη. Η στέγαση του εργατικού δυναμικού αποτελεί νέα τάση στο real estate διεθνώς, σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες στον κόσμο αντιμετωπίζουν την κρίση στέγασης, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού συνεχίζονται.

Στη Μύκονο, η εξεύρεση χώρου διαμονής αποτελεί κύρια πρόκληση όχι μόνο το καλοκαίρι για τους εποχικούς υπαλλήλους, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στο νησί όλο το χρόνο. «Είναι ισχυρή η ζήτηση για σπίτια που μπορεί να φιλοξενήσουν τους εργαζομένους. Πολλές επιχειρήσεις αναζητούν κατοικία για το προσωπικό τους και έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στη διαμονή τους», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Εργαζόμενοι που φτάνουν στα άκρα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση δεν είναι και λίγοι. Υπενθυμίζεται ότι περιπτώσεις υπαλλήλων που αναγκάζονται να κοιμούνται σε containers χωρίς εξαερισμό στη Μύκονο ή ακόμα και σε Ι.Χ. επειδή δεν προσφέρεται εναλλακτική συνέχεια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η κ. Μητσοτάκη προσθέτει, επίσης, ότι εξετάζονται νέες αντίστοιχες επενδύσεις από την Intrakat τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας όπως η Σαντορίνη.

Κερδίζει επενδυτές

Στις ΗΠΑ, η στέγαση εργατικού δυναμικού κερδίζει όλο και περισσότερους επενδυτές, από ιδιώτες επενδυτές μέχρι επενδυτικά fund και συνταξιοδοτικά ταμεία. «Λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς και των ευκαιριών προστιθέμενης αξίας, η στέγαση εργατικού δυναμικού έχει αναδειχθεί σε μια δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική κατηγορία», αναφέρει η εταιρεία συμβούλων CBRE. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στέγαση εργατικού δυναμικού  ξεχωρίζει από τις εργατικές κατοικίες (social housing) που παρέχονται από το δημόσιο σε διάφορους τομείς. Η τοποθεσία των εργατικών κατοικιών δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ η στέγαση εργατικού δυναμικού βρίσκεται κοντά στους εργοδότες.

Επίσης, η στέγαση εργατικού δυναμικού ακολουθεί κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Savills, η εργατική κατοικία συνήθως αποτελείται από ένα χαμηλό κτίριο με μέγιστο 5 ορόφους και περιλαμβάνει υποστηρικτικές παροχές όπως έναν κοινοτικό χώρο, καντίνα, μίνι μάρκετ, χώρο πρασίνου και παιδική χαρά. Το μέσο μέγεθος δωματίου για μέχρι 6 άτομα είναι περίπου 30-35 τ.μ. ενώ οι χώροι που προσφέρονται για τις οικογένειες (4 μέλη) έχουν μέσο μέγεθος 25 τ.μ.

Κάποιες εταιρείες κάνουν ένα παραπάνω βήμα και έχουν αποφασίσει να χτίσουν τις δικές τους κατοικίες για τους εργαζόμενους με στόχο την εξασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού που θα τους οδηγήσει στους στόχους τους. Μεγάλα ονόματα όπως η Walt Disney και η συσκευαστής κρέατος JBS ανακοίνωσαν πέρυσι ότι μπαίνουν στην αγορά ακινήτων, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, με την οικοδόμηση διαμερισμάτων κοντά στις εγκαταστάσεις τους. Παρόμοιες κινήσεις έχουν ανακοινωθεί από τον Έλον Μασκ, την Apple, την Google και την Meta.

Πηγή: businessdaily.gr/Στέλιος Μπούρας

Δείτε επίσης