Νάξος-Αεροδρόμιο: Οι εργασίες υλοτόμησης στον χώρο της Αλυκής και το κενό στην ενημέρωση

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Τον Μάιο του 2023 υπεγράφη το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Νάξου. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του υπουργείου Υποδομών και η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 24 μήνες, το οποίο σημαίνει πως, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το αεροδρόμιο, αναβαθμισμένο πλέον θα είναι έτοιμο λίγο πριν το καλοκαίρι του 2025. Το αρχικό ποσό για την εργολαβία με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 17,74 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δείτε εδώ την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΠΕΝ για το έργο (2017)  όπως αυτή δημοσιεύεται στην “Διαύγεια”:

Τέλη Αυγούστου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στον χώρο του αεροδρομίου και το έργο έμοιαζε να ξεκινά, ωστόσο οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως αυτές δεν θα ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα.

Αυτό που έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες είναι ότι λόγω των εργασιών επέκτασης και αναβάθμισης απαιτείται η υλοτόμηση 800 περίπου αρμυρικίων που γειτνιάζουν με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης του αερολιμένα Νάξου.

Η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων όπως δημοσιεύεται στην “Διαύγεια”:

Επειδή ο αερολιμένας Νάξου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής Νάξου και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νάξου το Cyclades Open επικοινώνησε με το Δασονομείο Νάξου και τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων προκειμένου να θέσει ερωτήματα, σχετικά με το θέμα της υλοτόμησης των 800 περίπου αρμυρικιών όπου και λάβαμε τις σχετικές απαντήσεις.

Προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων στην περιοχή;

Στην ερώτηση, αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η υλοτόμηση τόσων πολλών δέντρων, η απάντηση που πήραμε τόσο από την κ. Φωσκόλου (Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων), όσο και από τον κ. Σέργη (Δασονομείο Νάξου) ήταν πως δυστυχώς αυτή δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, γιατί αφορά την ασφάλεια του αεροδρομίου (προσγείωση, απογείωση κλπ) και κατ’ επέκταση τη ζωή χιλιάδων επιβατών.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπ’ όψην του τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό θέμα ασφαλείας στην λειτουργία ενός αερολιμένα. Επιπλέον η περιοχή, αν και προστατευόμενη, θεωρείται αγροτική και όχι δασική, που σημαίνει πως δεν ισχύουν τα ίδια κριτήρια που αφορούν μια χαρακτηρισμένη περιοχή ως δασική, τα οποία τότε είναι σαφώς πιο αυστηρά. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σέργη η συγκεκριμένη περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η υλοτόμηση ανήκει στον αερολιμένα.

Τα αρμυρίκια μπορεί να είναι αυτοφυή, ανθεκτικά, να μεγαλώνουν εύκολα και να είναι διαδεδομένα στα νησιά μας, αυτό όμως δεν είναι λόγος για να μην φροντίσουμε την αναπλήρωση 800 κομμένων δέντρων κάπου κοντά στην περιοχή. Είναι μια καλή πρακτική, που πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, δημιουργεί επιπλέον στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας για την διαχείριση του περιβάλλοντος και την διαφύλαξή του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με το Δασονομείο Νάξου και τον κ. Σέργη η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα της αντικατάστασης ή μεταφοράς των κομμένων δέντρων σε κοντινή περιοχή, αντίστοιχου αριθμού αρμυρικιών, ως ένα αντισταθμιστικό όφελος, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία, αλλά και να αποτελέσει η πράξη ένα ορθό παράδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Όπως πληροφορηθήκαμε το Δασονομείο Νάξου με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει για τα νησιά που έχει στην δικαιοδοσία του (13 νησιά), έχει 2 φυτώρια με δενδρύλλια τα οποία διαθέτει δωρεάν για δενδροφυτεύσεις στις Κυκλάδες. Μάλιστα στο κοντινό μέλλον ετοιμάζεται και μια δράση δεντροφύτευσης σε περιοχές που αυτή κρίνεται αναγκαία.

Το ερώτημα θέσαμε και στην κ. Φωσκόλου της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, αν θα μπορούσε δηλαδή να φυτευτεί ο αντίστοιχος αριθμός αρμυρικιών στην περιοχή. Αν και δεν προβλέπεται κάποιο τέτοιο αντισταθμιστικό μέτρο, όπως μας είπε η κ. Φωσκόλου πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με κάποια μικρή μελέτη είτε από δημόσιο, είτε από ιδιωτικό φορέα.

Φωτογραφία: Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Τι γίνεται όμως με τα ζώα που διαβιούν στην περιοχή εντός του καταφυγίου;

“Εκτός από τα πτηνά στο Καταφύγιο, υπάρχουν ακόμα αμφίβια και άλλα είδη που θα χρειαστεί να μεταφερθούν, αν στην συγκεκριμένη περιοχή πέσουν υλικά όπως τσιμέντο για παράδειγμα” μας λέει ο Γιάννης Ορφανός του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

“Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της υλοτόμησης, εφόσον τίθεται θέμα ασφαλείας” συνεχίζει ο κ. Ορφανός “ωστόσο θα θέλαμε κάποιος να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς θα γίνει, πότε και που, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε όσα ζώα υπάρχουν εκεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στο Καταφύγιο. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ζώα να τσιμεντωθούν εκεί, κανείς δεν μας έχει ενημερώσει, δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά, ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση για το θέμα” καταλήγει. Τόσο η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, όσο και το Δασονομείο Νάξου που ρωτήθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχουν καμία αντίρρηση-αντιθέτως- να γίνει κάποια συνάντηση με τον Σύλλογο και να συζητηθεί το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση και τα ζώα να μεταφερθούν, αλλά και να εξεταστούν τα περιθώρια για μια αναπλήρωση των κομμένων δέντρων με τη φύτευση νέων σε παραπλήσια περιοχή. Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες.

Καταλήγοντας αυτό που μένει από τη συζήτηση είναι δυο πράγματα:

-Από τη μια η προθυμία των αρμόδιων αρχών να ενημερώσουν και να ενημερωθούν αρμοδίως από περιβαλλοντικούς φορείς όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για το γεγονός πως πέρα από τα δέντρα επιβάλλεται να υπάρξει και η σχετική μέριμνα για τα ζώα που βρίσκονται στο σημείο εργασιών της αναβάθμισης-επέκτασης του αεροδρομίου.

-Από την άλλη η αναγγελία έργων δίπλα σε οικολογικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές από τις αρχές του τόπου, χωρίς να ενημερώσουν, τουλάχιστον, τους περιβαλλοντικούς φορείς. Οπωσδήποτε μια διεξοδική ενημέρωση για ένα έργο τόσο σημαντικό που γίνεται δίπλα σε μια προστατευόμενη περιοχή, μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Άλλωστε, η Αλυκή Νάξου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους υγροβιότοπους στις Κυκλάδες, της οποίας η σπουδαιότητα και η ομορφιά αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί μας συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ιδιαίτερο περιβάλλον του. Αξίζει-και επιβάλλεται-να συνεργαστούμε για να το διαφυλάξουμε, να το ενδυναμώσουμε και αν μη τι άλλο να δημιουργήσουμε ένα καλό προηγούμενο για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα που θα παρουσιαστεί-ενδεχομένως-στο μέλλον.

Δείτε επίσης