Νάξος-“Clean-Respect-Preserve”-Καθαρισμός αεροδρομίου: Γιατί σημασία δεν έχει από που είσαι, αλλά ο τόπος που ζεις!

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Φέτος το καλοκαίρι που μας πέρασε ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Ανέλπιστα μεγάλες στιγμές. Ίσως κάποιοι συντοπίτες μας να είδαν με επιφύλαξη το κίνημα για τις παραλίες, βοήθησαν άλλωστε και διάφορες κακές γλωσσίτσες που όλα τα ξέρουν κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, που είδαν ιδιοτελείς σκοπούς πίσω απ’ αυτό. Απ’ την άλλη μπορεί οι λόγοι να ήταν και πιο απλοί. Όταν αρχίζει η κινητικότητα γύρω από ένα ζήτημα. πάντα σπεύδουν να βαρυγκωμήσουν αφ’ ενός γιατί διαταράσσεται μια κανονικότητα και πρέπει ή ν’ ασχοληθούν.

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν πως δεν τους ρώτησαν για να κινητοποιηθούν, θέμα “τεχνογνωσίας” δηλαδή και κράτησαν μουτράκια. Άλλοι απλώς αδιαφόρησαν γιατί έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν, άλλοι πάλι μπορεί να φοβήθηκαν γιατί όταν αρχίζεις να σκαλίζεις, όλο και κάτι βγαίνει στην επιφάνεια από τα κακώς κείμενα. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που ανακατευτήκαν έτοιμοι από καιρό για κάτι τέτοιο και κάποιοι ίσως να ήθελαν να κόψουν κίνηση γενικότερα και ειδικότερα.

Κάτι απ’ όλα αυτά και όλα αυτά μαζί, πάντως, δεν είναι σε θέση να επισκιάσουν τη χρονιά-ορόσημο τόσο στο δικό μας το νησί, όσο και σε άλλα, όπου οι πολίτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν το αυτονόητο: να διεκδικήσουν ελεύθερο χώρο, προστασία του περιβάλλοντος και επιβολή της νομιμότητας.

Οι συνελεύσεις των πολιτών συνεχίζονται και αν θα συνεχίσει τελικά το νερό να τρέχει στο αυλάκι είναι αποκλειστικά στο χέρι τους.

Πριν απ’ αυτή την κίνηση ομάδες κατοίκων ή μεμονωμένοι, ξένοι που αγάπησαν το νησί κι έγιναν ντόπιοι, ντόπιοι που ήθελαν μια καλύτερη και ευπρεπέστερη εικόνα για τον τόπο τους προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι μπορούν σε ό,τι αφορά την καθαριότητα του περιβάλλοντος.

Στο Καστράκι δεν ήταν λίγες οι φορές που Σουηδοί που διέμεναν στην περιοχή ξεκινούσαν με σακούλες και καθάριζαν την πλησιέστερη ακτή. Άλλοι χωρίς πολλές κουβέντες παρακολουθούν την κατάσταση στις παραλίες, ώστε να μην συμβούν αναπτυξιακά “τετελεσμένα” τον χειμώνα που είναι ήσυχα και έρημα τα μέρη.

Πριν λίγες μέρες η ομάδα “Clean-Respect-Preserve” Foreigners’ Voice for Sustainable Naxos καθάρισε απο σκουπίδια το αεροδρόμιο της Νάξου. Μετά από 3,5 ώρες έντονης δουλειάς, η ομάδα συγκέντρωσε δύο κάδους απορριμμάτων!

Όλα αυτά τα σκουπίδια βρίσκονταν εντός του αερολιμένα, που αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

“Καθαρισμός αεροδρομίου Νάξου!

Σήμερα το πρωί το Clean-Respect-Preserve Foreigners’ Voice for Sustainable Naxos είχε ένα παραγωγικό πρωινό! Η ομάδα βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Νάξου αποφασισμένη να το καθαρίσει από τα σκουπίδια. Το αεροδρόμιο ήταν πολύ απασχολημένο και ο χώρος στάθμευσης ήταν γεμάτος αυτοκίνητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ομάδα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει χορτοκοπτικά μηχανήματα και περιορίστηκε σε εργαλεία χειρός.

Μετά τη θερμή υποδοχή του κ. Κοντοστέργιου, Διοικητή του Αεροδρομίου, οι έξι εθελοντές που αναφέρονται παρακάτω έπιασαν δουλειά!

Caesar – Ελληνογερμανός

Sylvano – Γερμανός

Vegard – Νορβηγός

Πιερ – Βέλγος

Άλισον Καλλιόπη – Αμερικανίδα

Δούκας – Ελληνοαμερικανός

Ο κύριος Κοντοστέριος, Διοικητής του αεροδρομίου, μας επισκέπτετο συχνα παρα το φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας του, μας έφερνε αναψυκτικά, και μας βοήθησε να σπρώξουμε τους βαρείς κάδους απορριμμάτων στην είσοδο του πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Μετά από 3,5 ώρες έντονης δουλειάς, η ομάδα συγκέντρωσε δύο κάδους απορριμμάτων.

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve συμφώνησε να προγραμματίσει μια ακόμη αποστολή στο αεροδρόμιο για να κόψει τα χορτάρια έξω από την είσοδο του αεροδρομίου.

Πιστεύουμε ότι σπίτι μας δεν είναι μόνο αυτό που κλείνει την πόρτα του σπιτιού γιατί ένα πρόγραμμα καθαρισμού γειτονιάς….

· Παρέχει ένα καθαρό περιβάλλον που οδηγεί σε λιγότερα σκουπίδια και περισσότερους κάδους.

· Εμπνέει υπερηφάνεια στους κατοικους της γειτονιάς, και διώχνει την μοιρολατρια οτι τιποτα δεν μπορει να αλλαξει.

· Δίνει σε όλους την ευκαιρία να συνεισφέρουν, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να να αποκτησουν αυτοπεποιθηση.

· Βελτιώνει την καθαριοτητα της γειτονιάς, και του περιβάλοντος.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο Aspasia Market & Hotel – κ. Κουτελιέρη που προσφερε για δεύτερη φορά πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια και αναψυκτικά για τους εθελοντές.

Κύριε Κουτελιέρη, η υποστήριξή σας σημαίνει πολλά για την ομάδα μας!”

Την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι. Ακόμα καλύτερο θα είναι να αποκτήσουμε όλοι περιβαλλοντική συνείδηση ώστε να μην γεμίζουμε με σκουπίδια τον τόπο μας ρυπαίνοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Δείτε επίσης