Νάξος: Νέα αλλοίωση παραλίας με βαρύ όχημα στους Αη Γιάννηδες

απο Cyclades Open

Η Νάξος πρωταγωνιστεί πάλι για λάθος λόγους στα ΜΜΕ. Για μια ακόμα φορά αιτία είναι η πρακτική καθαρισμού των παραλιών από τον δήμο.

Το Cyclades Open με δημοσιεύματά του έχει επισημάνει πως πρέπει σύντομα να ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από τους φορείς διαχείρισης των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών-και όχι μόνο- το θέμα της αρμοδιότητας των αποφάσεων. Γιατί η νομοθεσία υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι απολύτως σαφής, χωρίς να αφήνει χώρο για ερμηνεία κατά το δοκούν όσον αφορά τα μηχανοκίνητα για τον καθαρισμό και αυτό συμβαίνει γενικότερα στους δήμους, όχι μόνο στη Νάξο (βλέπε κοσκίνισμα). Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο σχετικά με την νομοθεσία είναι δεν μπορείς να αλλοιώσεις τα χαρακτηριστικά της ακτής, όμως στην διακήρυξη του δήμου αναφέρεται η διαμόρφωση, αναμόχλευση και ισοπέδωση της ακτογραμμής.

Διαβάστε σχετικό άρθρο:

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cyclades Open ο ΟΦΥΠΕΚΑ πραγματοποίησε αυτοψίες μετά από τον πρόσφατο ακτοκαθαρισμό στη Νάξο

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου η έγγραφη αναφορά του με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έφερε αποτελέσματα. Πράγματι, η Εισαγγελία αντέδρασε άμεσα (ήδη από τα μέσα Απριλίου 2024). Ο Δήμος έκανε πίσω και ο βίαιος ακτοκαθαρισμός αποτράπηκε, τουλάχιστον για φέτος, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τι αναφέρει το NEWS24/7 σε δημοσίευμά του:

Ο Δήμος της Νάξου εξακολουθεί να “καθαρίζει” με μηχανοκίνητα μέσα (τρακτέρ με ενσωματωμένες τζουγκράνες) τις παραλίες του νησιού, ακόμα και τις πολύ μικρές και καθόλου τουριστικές, αλλοιώνοντάς τες αναφέρει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Το παρακάτω video τραβήχθηκε από την παραλία των Αϊ Γιάννηδων, πολύ κοντά στη Χώρα του νησιού, την οποία συνήθως προτιμούν οι ντόπιοι για μπάνιο.

Οπως μπορείτε να δείτε, το μηχάνημα “σαρώνει” το σύνολο της παραλίας και μαζί με υποτιθέμενα σκουπίδια απομακρύνει άμμο και βότσαλα, αλλοιώνει δηλαδή την παραλία, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο ακόμα και μιλάμε για μη προστατευόμενη ή μη “απάτητη” παραλία.

Είναι σαφές ότι όπως παρατηρούν και οι κάτοικοι που προέβησαν στις σχετικές καταγγελίες ότι “σύμφωνα όμως με τον Ν.2971/2001 άρθρο 29 για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας η οποιαδήποτε μεταβολή τους με την λήψη άμμου και λίθων (βοτσάλων) τιμωρείται”.

Από το Δήμο της Νάξου δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είναι γεγονός ότι έχει υπογράψει σύμβαση για καθαρισμό παραλιών με εργολάβο συνολικού ύψους 115.000 ευρώ

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό απ’ όλους μας το αυτονόητο: Με αυτή τη μέθοδο βοηθάμε μια ώρα αρχύτερα την διάβρωση των παραλιών μετατρέποντάς τες σε “νεκρή ζώνη”. Γιατί όταν αφαιρούμε όλα εκείνα τα δομικά υλικά που την κρατούν ζωντανή (ποσειδωνία, βότσαλα, χλωρίδα, οργανισμούς που διαβιούν) αποδυναμώνοντας την και η ανθρωπογενής πίεση είναι μεγάλη, τότε η διάβρωση δεν είναι μακριά.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αμείλικτο: Θέλουμε να πορευτούμε με τις επιστημονικές επιταγές και την βιωσιμότητα της αειφορίας ή προτιμούμε ν’ ανταλλάσσουμε τα φύκια με ‘μεταξωτές’ κορδέλες επειδή θεωρούμε πως η ποσειδωνία είναι βρωμιά και οι αμμοθίνες πρόβλημα;

Την απάντηση αυτή θα χρειαστεί να την δώσουμε κοιτάζοντας τις νεότερες γενιές στα μάτια, όταν θα μας ζητούν εξηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, καταστρέφουμε επιπλέον το μέλλον του νησιού και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε χρεωκοπία σε ένα πολυπαραγοντικά δυστοπικό μέλλον.

Αν δεν μεριμνήσουμε έστω και τώρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας, τότε δυστυχώς θα διαλύσουμε παράλληλα την τοπική μας οικονομία, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι να είναι υγιής και ανθηρή μιας και στα νησιά μας, αφού καλώς ή κακώς (και τα δυο παίρνουν πολλή ανάλυση) ο τουρισμός απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων άμεσα και έμμεσα.

Αν καταστρέψεις τον πόρο που είναι ο τόπος σου, δεν θα έχεις πια προϊόν για να πουλήσεις. Οι παράδεισοι στις μέρες μας αν δεν φροντιστούν μετ’ επιτάσεως έχουν ημερομηνία λήξης, δεν θα είναι για πάντα αειφόροι και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Φωτογραφία: facebook/Γιάννης Μπαρδάνης

Δείτε επίσης