Νάξος-Παιχνίδια στην άμμο: Αμμοληψία και μεταφορά άμμου στην παραλία του Αγ. Γεωργίου και μετά κρυφτούλι με τις Αρχές [φωτογραφίες/βίντεο]

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Η παρανομία και οι “ετσιθελικές” παρεμβάσεις καλά κρατούν στη Νάξο! Ούτε βδομάδα δεν συμπληρώθηκε από την αδιανόητη παρέμβαση με τον εκβραχισμό του βυθού και την απόσπαση ακτολίθων από την παραλία της Πλάκας και είχαμε καινούργιο επεισόδιο, αυτή την φορά μέσα στην παραλία του Αη Γιώργη, στη Χώρα της Νάξου.

Δημότης που έτυχε να κάνει τη βόλτα του το πρωί στην περιοχή για να απολαύσει την θάλασσα και την ηρεμία λίγο πριν το άνοιγμα της σεζόν, βρέθηκε μπροστά στο εξαιρετικό θέαμα, μοναδικού κάλλους, ενός JCB που γέμιζε με άμμο ένα φορτηγό στην περιοχή που βρίσκονται οι αμμοθίνες, στην περιοχή του Φλοίσβου κι αυτό με τη σειρά του την μετέφερε στην άλλη πλευρά της παραλίας μπροστά στο νησάκι (το βουναλάκι που συνδέεται με την παραλία) του Αη Γιώργη, αυτό που οι ντόπιοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε “Πορτοκάλι”.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και κατόπιν έγινε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Νάξου και φυσικά στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, καταγγελία επώνυμη φυσικά που συνοδεύεται από το απαραίτητο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό.

Φυσικά η γράφουσα μόλις ενημερώθηκε σχετικά πήρε και στο γραφείο δημάρχου προκειμένου να μάθει αν γνωρίζει ο δήμος τί συμβαίνει κάτω από τα παραθύρια του δημοτικού μεγάρου, αλλά κατά την προσφιλή συνήθεια που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στην δημοτική μας αρχή, η απάντηση ήταν “Δεν ξέρω, θα μάθω και θα σου πω”, πράγμα που η εμπειρία μου-σε σχέση με τη δημοτική αρχή- έχει δείξει πως απλά το τηλεφώνημα θα αγνοηθεί και καμία απάντηση δεν θα δοθεί στο ερώτημα που έθεσα για ακόμα μια φορά.

Οπότε;

-Βρισκόμαστε άραγε μπροστά στην έναρξη του “καθαρισμού” των ακτών του νησιού από τον δήμο;

-Ένας ακόμα ιδιώτης ή περισσότεροι μαζί που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη παραλία “κάνουν τα κουμάντα τους” για φρέσκια άμμο μεταφέρνοντάς την από μια άλλη περιοχή της παραλίας με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα;

-Μήπως είναι η ίδια η άμμος που ζήτησε την μεταφορά της, γιατί βαρέθηκε να κάθεται άπραγη στο ίδιο σημείο και αποφάσισε πως θέλει να μετακομίσει και να ζήσει νέες εμπειρίες;

-Έτσι γίνεται πάντα, που είναι το περίεργο, εσένα τι σε κόφτει κι ασχολείσαι;

Κανείς δεν γνωρίζει για να πει προς το παρόν. It’s a secret!

Η βιντεοσκόπηση πάντως και η φωτογράφιση του γεγονότος έτρεψε σε φυγή εκείνους που μετέφεραν την άμμο. Την άδειασαν και έφυγαν άρον άρον από το σημείο.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ μπορείτε να καταλάβετε από το ύψος μεταξύ διαδρόμου και ακτής τον όγκο της άμμου που μεταφέρθηκε. Και κανείς δεν γνωρίζει αν η παρέμβαση του δημότη που βρέθηκε μπροστά τους διέκοψε τη συνέχεια της αμμοληψίας και οι εργασίες θα συνεχιστούν όταν δεν θα υπάρχουν “ενοχλητικοί” να τις διακόψουν.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…και η νεότερη ενημέρωση λέει πως πάλι το JCB ήταν στον Φλοίσβο στον Αγ. Γεώργιο και έπαιρνε άμμο, πάλι πήγε η Αστυνομία και πάλι εξαφανίστηκαν άπαντες!

Καλό θα ήταν πάντως ο υπεύθυνος-γιατί υπάρχει υπεύθυνος γι’ όλο αυτό- να εξηγήσει, γιατί πρέπει ν’ ακολουθείται αυτή η πρακτική στην παραλία του Αη Γιώργη κι αν φταίει η διάβρωση που δημιουργείται αυτή η “ανάγκη”, αν έχει υπάρξει ενδιαφέρον ώστε να βρεθεί πιο μόνιμη και περιβαλλοντικά ορθή λύση για το θέμα ή αν η Νάξος είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει.

Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι για το ίδιο το νησί και το περιβάλλον του που είναι συνυφασμένο και με τον υψηλό τουρισμό του νησιού είναι τεράστιοι.

*Τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι του συνδημότη μας που έτυχε να περνά από το σημείο που γίνονταν η αμμοληψία και τον οποίο ευχαριστούμε πολύ

Δείτε επίσης