Νάξος: Την καθαρίσαμε κι αυτή την παραλία…επόμενη Natura για όργωμα;

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Για τον καθαρισμό των παραλιών μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura τα είπαμε την προηγούμενη φορά και μπορείτε να τα διαβάσετε σχετικά στο παρακάτω θέμα:

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε είναι πως, ναι μεν απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα στις προστατευόμενες παραλίες και ο καθαρισμός τους με αυτά, αλλά βρισκόμαστε στη “χώρα των θαυματοποιών”, όπου όλα όσα δεν πρέπει να γίνονται μπορούν να γίνουν, μέχρι ν’ αποφασίσουν όσοι έχουν την ευθύνη να πουν πως δεν γίνονται. Κι αυτό γιατί πολύ απλά τους πήρανε χαμπάρι.

Για παράδειγμα: δεν ήταν μυστικό πως υπάρχουν αυθαιρεσίες στις παραλίες με τα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες να είναι παραπάνω, από όσα η σύμβαση προέβλεπε, όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε πως σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση του χώρου ήταν αυθαίρετη, χωρίς να υπάρχει καν σύμβαση. Κι όμως, όλα αυτά μέχρι πρότινος συνέβαιναν κάτω απ’ τη μύτη των Αρχών, οι οποίες έκαναν πως δεν βλέπουν, μέχρι να τα αναδείξουν τα κινήματα των πολιτών και τα δημοσιεύματα να κάνουν τον γύρω του κόσμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό που ανάδειξε η Κίνηση Πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες όπου “ιδιοκτήτης επιχείρησης αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια παραβίαζε τους όρους παραχώρησης (μίσθωνε 50 τ.μ. και καταλάμβανε >600 τ.μ.). Παραδέχτηκε μάλιστα παρουσία πολλών μελών της Κίνησης ότι το 2023 λειτουργούσε ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ!

Χάρη, λοιπόν, στους πολίτες και τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που παραδέχτηκε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, έγινε ένας καινούργιος νόμος που όπως διατείνεται φέτος θα βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Παρ’ όλα αυτά στο θέμα του καθαρισμού των προστατευόμενων παραλιών Natura δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Δηλαδή, μπορεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος γι’ αυτές τις περιοχές να είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ και ο δήμος να μην είναι αρμόδιος για να σηματοδοτήσει μια περιοχή ως Natura, απλώς συνδράμει στην τοποθέτηση των σχετικών πινακίδων (όταν και αν το αποφασίσει), ο καθαρισμός των παραλιών του δικτύου όμως και πως αυτός θα εκτελεστεί γίνεται με απόφαση του δήμου, αποκλειστικά, χωρίς καμία εμπλοκή του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μια εμπλοκή ουσιαστική, που να εξηγεί ακριβώς τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και κανείς να μην έχει δικαιολογία να πει πως “δεν ήξερε” ή πως “κατάλαβε λάθος”.

Η νομοθεσία λοιπόν απαγορεύει την χρήση των μηχανοκίνητων, την αλλοίωση της ακτογραμμής, των βιοτικών στοιχείων μιας παραλίας κλπ. ωστόσο αυτό γίνεται. Και θα συνεχίσει να γίνεται, όσο το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν αποφασίζει να ξεκαθαρίσει αναλυτικά, mot à mot, τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζονται οι παραλίες για τις οποίες έχει την αρμοδιότητα.

Σήμερα στην σελίδα του Κινήματος Πολιτών Νάξου “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” η ανάρτηση φωτογραφιών από επισκέπτρια του νησιού δείχνει τον καθαρισμό της παραλίας Μικρή Βίγλα-Καστράκι, παραλία δικτύου Natura., νοτιοδυτικά της Νάξου.

📸 Elena Beltrametti, περιοχή Μικρή Βίγλα έως Καστράκι [ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”]

Η προσοχή των διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ είναι στραμμένη και φέτος στις παραλίες μας. Οι πολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το περιβάλλον από την κακοδιαχείριση και την άκρατη εκμετάλλευση και ξεκινούν τις συνελεύσεις τους. Οι παραλίες Natura εξακολουθούν να μην είναι προστατευμένες και ο κίνδυνος να χάσουν τον χαρακτήρα τους μέχρι να εφαρμοστούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στις περιοχές αυτές, εφ’ όσον οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, καραδοκεί.

Στο τέλος ο μεγάλος χαμένος του “παιχνιδιού” θα είμαστε όλοι εμείς.

Νεότερα…

Εν τω μεταξύ όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές ένας ακόμα καθαρισμός παραλίας βρισκόταν σε εξέλιξη στους Αη-Γιάννηδες. Τις φωτογραφίες και το video μας το έστειλαν αναγνώστες του Cyclades Open τους οποίους ευχαριστούμε!

.

Ας αφήσουμε εδώ και κάτι…”ουτοπικό” από την Σαρδηνία για ανάγνωση:

Τα “βρώμικα” φύκια

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά οι μανάδες μας μας έλεγαν πως τα φύκια είναι βρώμικα γιατί δεινοπαθούσαν να τα ξεκολλήσουν από πάνω μας, αφού χωνόμασταν μέσα σ’ αυτά.

Τακτικά διαβάζουμε για την βρωμιά των φυκιών και “τι καλά που κάνει ο δήμος και καθαρίζει τις παραλίες από αυτή την βρωμιά” γιατί “τι θα πουν οι ξένοι”. Εκτός των άλλων “ενοχλεί και τους επαγγελματίες που βάζουν τις ομπρέλες τους”.

Αν κάναμε τον κόπο να το ψάξουμε λίγο περισσότερο, θα μαθαίναμε πως τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας (γιατί περι αυτής πρόκειται) όχι μόνο βρώμικά δεν είναι, αντιθέτως μαρτυρούν την καθαρότητα της θάλασσας. Οι διαχειριστικές πρακτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου διασφαλίζουν επίσης τη σταθερότητα, τη βιωσιμότητα και τη μακροημέρευση των τοπικών κοινωνιών, αλλά εμείς προτιμούμε να μην μας νοιάζει αυτό, αλλά να φύγουν τα φύκια, που ούτως ή άλλως θα φύγουν μόλις αλλάξει ο καιρός. Σε περίπτωση βέβαια που θέλουμε να απαλλαγούμε απ’ αυτά, θα μπορούσαμε να το κάνουμε χειρονακτικά.

Η Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ) είχε παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη το 2022 με αφορμή την συνάντηση/συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στη Σύρο για την προστασία των λιβαδιών ποσειδωνίας με τίτλο Cyclades Posidonia Alert, που είχε διοργανώσει το Cyclades Preservation Fund (CPF), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Σ’ αυτήν εξηγεί γιατί ειναι παράνομη η πρακτική καθαρισμού της παραλίας απ’ τα φύκια με μηχανοκίνητα και γιατί είναι σημαντική η ποσειδωνία. Ως λιβάδι μέσα στη θάλασσα και ως ξεβρασμένα φύλλα ποσειδωνίας στις ακτές μας.

Ακούστε το απόσπασμα:

Δείτε επίσης