Νάξος: Κατά των υπέρογκων αυξήσεων του νερού οι κάτοικοι των ορεινών χωριών

απο Cyclades Open

Την Τετάρτη 22-05-2024 πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στη Μονή με μοναδικό αντικείμενο το νερό, τον βασικότερο φυσικό πόρο για την ζωή και για κάθε οικοσύστημα. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν δυναμική, ενώ η παρουσία αρκετών Προέδρων των ορεινών χωριών ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις.

Έπειτα από τις τυπικές διαδικασίες ανάληψης καθηκόντων του Προεδρεύοντος και της Γραμματέα της συνέλευσης, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Κοινότητας ο οποίος τόνισε την υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει στη διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Ακολούθησε η ενημέρωση για την πρόσφατη και αναδρομική αύξηση των τελών ύδρευσης με εμπεριστατωμένα παραδείγματα. Στο σημείο αυτό δήλωσε πως η δική του πρόταση δεσμεύεται από την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης του χωριού.

Μετά από αυτά έλαβαν τον λόγο συνολικά 45 ομιλητές. Ομόφωνα η λαϊκή συνέλευση τάχθηκε κατά της αύξησης της τιμής του νερού και των δημοτικών τελών επειδή:

  • Αυξάνει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης στην ορεινή Νάξο και απειλεί τα χωριά με ερήμωση.
  • Είναι ένα ισοπεδωτικό και εγγενώς άδικο μέτρο για τις μικρές ορεινές επιχειρήσεις το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις δύσκολες και ασύμμετρες παραμέτρους που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνει τη λειτουργία τους οδηγώντας τες ακόμη και στο κλείσιμο.
  • Είναι ένα μέτρο που καλύπτει το κόστος της αναγκαστικής εγκατάστασης ακριβών συστημάτων αφαλάτωσης, λόγω μη έγκαιρης πρόληψης εναλλακτικών λύσεων.
  • Είναι απότοκος του υπερτουρισμού και της επακόλουθης αυξανόμενης ζήτησης για νερό.
  • Αποτελεί ένα καθαρά εισπρακτικό μέσο που δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος της λειψυδρίας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
  • Είναι μια έμμεση εμπορευματοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αγαθού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κοινότητας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους παρόντες και μη Προέδρους της ορεινής Νάξου προκειμένου να συναποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.

Στο τέλος της διαδικασίας, οι κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ομόφωνα την αναγκαιότητα συνέχισης των συζητήσεων, των δράσεων και των κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούν.

Δείτε επίσης