Νέα μελέτη: Η γεωργία έφερε ανισότητες – Βία και πόλεμοι μάστιζαν τις νεολιθικές αγροτικές κοινωνίες της Ευρώπης

απο Cyclades Open

Καταρρίπτεται ο μύθος περί ειρηνικών κοινωνικών στην Ευρώπη την εποχή της εξάπλωσης της γεωργίας στη Δύση σύμφωνα με νέα μελέτη. Η βία και ο πόλεμος φαίνεται να είχαν εξαπλωθεί σε πολλές νεολιθικές αγροτικές κοινωνίες της βορειοδυτικής Ευρώπης, την περίοδο μεταξύ 6000 – 2000 π.Χ.

Η ανάλυση σκελετών από 2.300 πρώιμους γεωργούς από 180 διαφορετικές τοποθεσίες σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Σουηδία και Ισπανία δείχνει ότι πάνω από ένας στους δέκα φέρει σαφή τραύματα από όπλα, κυρίως στο κρανίο, από αμβλεία όργανα ή πέτρινους πέλεκεις. Βρέθηκαν επίσης πολλές περιπτώσεις διατρητικών τραυμάτων στο υπόλοιπο σώμα, κυρίως από βέλη. Η παρουσία μαζικών τάφων σε μερικές περιπτώσεις προδίδει την εξολόθρευση ολόκληρων οικισμών.

Μαζί με τη γεωργία ήλθε… η ανισότητα 

Ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση γης κατάλληλης για καλλιέργεια πιθανότατα αποτελούσε μια από τις βασικές αιτίες για την ενδημική βία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ειρηνική συνεργασία σε αρκετές ευρωπαϊκές περιοχές πριν 4.000 έως 8.000 χρόνια. Αντίθετα, οι συγκρούσεις και βία ήταν συχνές και οδηγούσαν στην καταστροφή ολόκληρων κοινοτήτων.

«Η μελέτη εγείρει το ερώτημα γιατί η βία φαίνεται να ήταν τόσο εξαπλωμένη στη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι η οικονομική βάση της κοινωνίας είχε αλλάξει. Μαζί με τη γεωργία ήλθε η ανισότητα και εκείνοι που τα πήγαιναν λιγότερο πετυχημένα, φαίνεται ότι κατά καιρούς εμπλέκονταν σε επιδρομές και σε συλλογική βία ως μια εναλλακτική στρατηγική για επιτυχία. Και τα αποτελέσματα αρχίζουν πια να αναγνωρίζονται ολοένα συχνότερα από τους αρχαιολόγους», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μάρτιν Σμιθ του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μπόρνμουθ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸phys.org

Δείτε επίσης