Νεκρή γερακίνα στο Χαλκί της Νάξου

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Συμβιώνουμε. Και το γεγονός πως συμβιώνουμε μαζί με άλλα πλάσματα στον τόπο που ζούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε, σημαίνει πως οφείλουμε να έχουμε κατά νου πως πολλά απ’ όσα κάνουμε και που τα θεωρούμε δεδομένα, βλάπτουν σοβαρά τους πληθυσμούς των ζώων και των πτηνών με τα οποία μοιραζόμαστε το μέρος που κατοικούμε.

Σήμερα στο Χαλκί στην αυλή του σπιτιού της Κατερίνας Γιαμούρη βρέθηκε μια γερακίνα νεκρή, δηλητηριασμένη πιθανότατα από ποντικοφάρμακο. Η γερακίνα δεν είναι απαραίτητο να φάει το ποντικοφάρμακο για να δηλητηριαστεί, αρκεί ένα ποντίκι που έχει πεθάνει απ’ αυτό να καταναλωθεί και το αποτέλεσμα θα είναι είναι μοιραίο.

Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί κι άλλα περιστατικά με δηλητηριασμένα ζώα ή πτηνά στην ευρύτερη περιοχή του Χαλκείου, του Φιλωτιού, της Χώρας και αλλού, όπως μας ενημερώνει ο κ. Γιάννης Ορφανός  από την Naxos Wild Life Protection. Δεν είναι θέμα της περιοχής άλλωστε, αλλά ζήτημα χρήσης φαρμάκων που είναι πολύ τοξικά ή έχει απαγορευτεί η χρήση τους, ωστόσο υπάρχουν ακόμα στην αγορά  και μπορούν να βρεθούν παντού.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως ένα νεκρό από ποντικοφάρμακο ποντίκι, αποτελεί γεύμα για ένα πτηνό ή ένα κατοικίδιο που θα έχει την ίδια τύχη με το ποντίκι, αν δεν το ανακαλύψουμε εγκαίρως ώστε να του χορηγηθεί αντίδοτο, λέει ο κ. Ορφανός.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η χρήση των ποντικοφαρμάκων χύδην, παρά μόνο μέσα σε δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας (φάκες) και με σήμανση μάλιστα, ώστε να προβλεφθεί κάποιο ατύχημα. Τα τρωκτικοκτόνα είναι άμεσα τοξικά στα θηλαστικά και τους ανθρώπους. Η βρώση δηλητηριασμένων ποντικών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με ποντίκια, στο εμπόριο κυκλοφορούν ωστόσο σκευάσματα που δεν είναι επικίνδυνα για τα άλλα ζώα, ωστόσο πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεως και τις προφυλάξεις που συνιστούν.

Εδώ αναδημοσιεύουμε μια λίστα με τις επικίνδυνες ουσίες ποντικοφαρμάκων και την δράση τους. Θα σας φανεί χρήσιμη.

Σημαντικό: Αν βρείτε κάποιο άγριο πτηνό ή άλλο ζώο που παρουσιάζει συμπτώματα δηλητηρίασης επικοινωνήστε με το Naxos Wild Protection. Όσο νωρίτερα παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα,  τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να σωθεί το ζώο. Το ίδιο κι αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο ή πτηνό τραυματισμένο.

Δείτε επίσης