Νέο στιγμιότυπο του νεφελώματος «Ταραντούλα» από το Hubble

απο Cyclades Open

Ένα νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο του νεφελώματος «Ταραντούλα» έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, από εικόνες που απαθανάτισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το νεφέλωμα «Ταραντούλα», γνωστό και ως 30 Doradus, είναι μια μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων ιονισμένου αερίου υδρογόνου που βρίσκεται 161.000 έτη φωτός από τη Γη, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

Το νεφέλωμα «Ταραντούλα», σύμφωνα με τη NASA, είναι η φωτεινότερη περιοχή σχηματισμού άστρων στη γαλαξιακή μας γειτονιά και το σπίτι των πιο καυτών, με τη μεγαλύτερη μάζα αστεριών που γνωρίζουμε έως τώρα. Αυτό το καθιστά ένα τέλειο φυσικό εργαστήριο στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε τις θεωρίες σχηματισμού και εξέλιξης των άστρων, και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει μια πλούσια ποικιλία εικόνων αυτής της περιοχής.

Το νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο του νεφελώματος «Ταραντούλα», που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA, συνδυάζει δεδομένα από δύο διαφορετικές προτάσεις παρατήρησης. Η πρώτη, που οι αστρονόμοι την ονόμασαν Scylla, σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τις ιδιότητες των κόκκων σκόνης που υπάρχουν στο κενό μεταξύ των άστρων, οι οποίοι αποτελούν τα σκοτεινά σύννεφα που περιελίσσονται σε αυτή την εικόνα. Και η δεύτερη, που ονομάζεται Ulysses, ενσωματώνει επίσης δεδομένα από ένα πρόγραμμα παρατήρησης που μελετά τον σχηματισμό αστέρων σε συνθήκες παρόμοιες με τις συνθήκες του πρώιμου Σύμπαντος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA έψαξε επίσης πρόσφατα σε αυτήν την περιοχή, αποκαλύπτοντας χιλιάδες νεαρά αστέρια που δεν είχαμε ξαναδεί.

Η νέα σύνθετη εικόνα του αστρικού «νηπιαγωγείου» που δημοσίευσε η NASA συνδυάζει δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra και υπέρυθρες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η λεπτομερής νέα άποψη αποκαλύπτει σύννεφα αερίου και σκόνης στο νεφέλωμα, μαζί με υπολείμματα σουπερνόβα που έχουν απομείνει από αστρικές εκρήξεις, τα οποία χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για την επόμενη γενιά αστεριών, σύμφωνα με δήλωση της NASA.

Οι μπλε και μοβ περιοχές αυτού του νέου μωσαϊκού αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα ακτίνων Χ Chandra, ενώ οι κόκκινες, πορτοκαλί, πράσινες και ανοιχτό μπλε περιοχές αντιπροσωπεύουν παρατηρήσεις Webb. Τα δεδομένα Chandra συλλαμβάνουν αέριο που έχει θερμανθεί σε εκατομμύρια βαθμούς από κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από τους ανέμους από τεράστια αστέρια. Τα υπέρυθρα δεδομένα από το Webb αποκαλύπτουν μωρά αστέρια, γνωστά και ως πρωτοαστέρες, καθώς και ψυχρότερο αέριο που παρέχει τα ακατέργαστα συστατικά για το μελλοντικό σχηματισμό άστρων.

Ecozen, με πληροφορίες από NASA και Space

Δείτε επίσης