Νέος αντιδήμαρχος Σχοινούσας ο Νικόλαος Νομικός , όπως ορίζει ο νόμος-Ανακοίνωση του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Επειτα απο προσφυγή στο ΣτΕ

απο Cyclades Open

Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 1189/2022 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε από 02.06.2022 ο ορισμός του κ. Εμμ. Πολυκρέτη ως αντιδημάρχου Σχοινούσας,  ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με νέα απόφαση ορίζει ως αντιδήμαρχο Σχοινούσας τον κ. Νικόλαο Νομικό. Ευχόμαστε στον κ. Νομικό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.

Όπως είναι γνωστό, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη νησιωτική Δημοτική Ενότητα Σχοινούσας την Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019 ήταν 77 ψήφοι για τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε» του νυν Δημάρχου Δ. Λιανού και 77 ψήφοι για τον συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας» του κ. Β. Βρούτση, στον οποίο συμμετείχε ο κ. Νικόλαος Νομικός. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο συνδυασμός «Ενωμένοι Μπορούμε» του νυν Δημάρχου  πλειοψήφησε στη νησιωτική Δημοτική Ενότητα Σχοινούσας λαμβάνοντας 69 ψήφους έναντι 35 ψήφους του συνδυασμού του κ. Λ. Χατζηανδρέου «Μαζί Αλλάζουμε», ενώ ο συνδυασμός του κ. Β. Βρούτση δεν συμμετείχε στην Β΄ Κυριακή των εκλογών έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στο γενικό σύνολο.

Σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα (άρθρ. 64 Ν.4555/2018) την έδρα του Αντιδημάρχου Σχοινούσας θα κατελάμβανε ο κ. Νομικός. Όμως, με το άρθρο 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ Α 134/09.08.2019) καταργήθηκε η δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχου που δεν ανήκε στην πλειοψηφία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να καταστεί δυνατή η κυβερνησιμότητα των Δήμων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού.

Είναι ευνόητο ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ούτε νομοθετεί ούτε έχει αρμοδιότητα να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων που θεσπίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ειδικότερα ο Δήμαρχος, ο οποίος ορίζει τους αντιδημάρχους και τις αρμοδιότητες αυτών, στα πλαίσια της αρχής της νομιμότητας, εφάρμοσε την υφιστάμενη κατά τον ορισμό αντιδημάρχων νομοθεσία και όρισε αντιδήμαρχο Σχοινούσας από την πλειοψηφία.

Ο κ. Ν. Νομικός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των παραπάνω Αποφάσεων Δημάρχου με επιχείρημα ότι το άρθρ. 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019 είναι αντισυνταγματικό. Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε την παραπάνω διάταξη αντισυνταγματική και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, όπου με την απόφαση 1189/2022 έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Νομικού θεωρώντας ως αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ΄ του Ν. 4623/2019.

Η απόφαση όπως αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

Διαβάστε στο Cyclades Open

Πρώτο ράπισμα στον νόμο Θεοδωρικάκου από την Ολομέλεια του ΣτΕ

Δείτε επίσης