Νησίδες της Αστυπάλαιας: προστατεύοντας τα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου

απο Cyclades Open

Για αιώνες οι πολυάριθμες νησίδες του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα της Αστυπάλαιας (Ζαφόρα, Δύο Αδέλφια, Πλακίδες, Αστακίδα.κ.α.), απομονωμένες από φουρτουνιασμένες θάλασσες και απόκρημνους γκρεμούς, έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό παραμείνει άγνωστες στον πολύ κόσμο, ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, έρευνες πεδίου των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες ανακαλύψεις αποκαλύπτοντας την εξαιρετική βιολογική αξία αυτών των νησιών. Οι νησίδες φιλοξενούν πολλά μοναδικά είδη είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη, οπότε και έχουν δίκαια ονομαστεί τα «Γκαλάπαγκος της Μεσογείου»!


Δυστυχώς, παρά την απομόνωσή τους, πολλά από αυτά τα νησιά κινδυνεύουν σήμερα άμεσα από σοβαρές ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι εισβολικά είδη και ειδικά κατσίκες και πρόβατα που είχαν απελευθερωθεί από βοσκούς στο παρελθόν.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ιωάννη Φουφόπουλου, και με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του Preserving Small Mediterranean Islands (PIM) Initiative, συνεργάζονται με τον δήμο Αστυπάλαιας για την απομάκρυνση αυτών των ζώων από τις νησίδες “Δύο Αδέλφια” και “Τρία Νησιά”. Η προσπάθεια αυτή συνάδει με την πρόσφατη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού K. Μητσοτάκη για την ίδρυση νέου εθνικού πάρκου στην περιοχή και αποσκοπεί στην αποκατάσταση της απειλούμενης ενδημικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Δευτέρα 3 Ιουνίου, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας

7.30μμ Προσέλευση
8.00μμ Καλωσόρισμα
Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας
8.15μμ Χαιρετισμός
Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Cyclades Preservation Fund (CPF)
8.30μμ Κεντρική Ομιλία
Ιωάννης Φουφόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, ΗΠΑ
9.00μμ Τοποθετήσεις- Ερωτήσεις-Συζήτηση
9.30μμ Ελαφρύ κέρασμα

Δείτε επίσης