Ο Άρης έχει Σέλας χωρίς να έχει μαγνητικό πεδίο και τώρα ξέρουμε γιατί

Bρέθηκε η εξήγηση στο παράξενο φαινόμενο

απο Cyclades Open

Τα Σέλας της Γης οφείλονται στο μαγνητικό της πεδίο το οποίο αλληλεπιδρά με τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Σέλας έχουν εντοπιστεί και σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος, ακόμα και σε δορυφόρους του Δία, ωστόσο ο εντοπισμός τους στον Άρη ξάφνιασε τους επιστήμονες. Ο Κόκκινος Πλανήτης δε διαθέτει ένα ενιαίο μαγνητικό πεδίο και έτσι δε θα έπρεπε να εμφανίζεται Σέλας.

Ωστόσο διαθέτει περιοχές με τοπικά μαγνητικά πεδία που προέρχονται από κάποια τμήματα του φλοιού και ειδικότερα στο νότιο ημισφαίριο. Τώρα, νέα ανάλυση έρχεται να επιβεβαιώσει πως αυτοί οι μικροί θύλακες μαγνητικών πεδίων αλληλεπιδρούν με τους ηλιακούς ανέμους και παράγουν υπεριώδες Σέλας.

An artist’s impression of Martian auroras.

Έχουμε την πρώτη λεπτομερή μελέτη που ερευνά πώς ο ηλιακός άνεμος επηρεάζει τα Σέλας στον Άρη. Το κύριο εύρημά μας είναι πως μέσα στο ισχυρό τοπικό πεδίο του φλοιού, ο σχηματισμός του Σέλας εξαρτάται κυρίως από την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου του ηλιακού ανέμου, ενώ εκτός του ισχυρού πεδίου η εμφάνιση του Σέλας εξαρτάται κυρίως από τη δυναμική πίεση του ηλιακού ανέμου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα του Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) που συλλέγει εικόνες στο υπεριώδες φάσμα από το 2014, ενώ είναι και εξοπλισμένο με το Solar Wind Ion Analyzer που αναλύει τον ηλιακό άνεμο. Σύγκριναν τα δεδομένα με τη δυναμική πίεση των ηλιακών ανέμων και με την ένταση και τη γωνία του μαγνητικού πεδίου. Βρήκαν λοιπόν πως ενώ η δυναμική πίεση των ηλιακών ανέμων παίζει σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση των Σέλας, παίζει μικρό ρόλο στη φωτεινότητά τους. Υποθέτουν έτσι πως διαστημικά καιρικά φαινόμενα, όπως εκλάμψεις όπου μεγάλη μάζα φορτισμένων σωματιδίων εκτοξεύονται από τον Ήλιο και σχετίζονται με υψηλή πίεση ηλιακών ανέμων, μπορεί να προκαλεί τα Σέλας του Άρη.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν νέες πληροφορίες για το πώς οι ηλιακοί άνεμοι παράγουν Σέλας σε ένα πλανήτη ο οποίος έχει χάσει το μαγνητικό του πεδίο και μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε φαινόμενα σε άλλους, πολύ διαφορετικούς κόσμους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης