Ο καφές σε ποτήρι μιας χρήσης μάς μολύνει με 1.500 μικροπλαστικά σωματίδια

απο Cyclades Open

Πίνοντας έστω και μία φορά την εβδομάδα καφέ σε ποτήρι μιας χρήσης εκτίθεστε σε έως και 90.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως, προειδοποιεί μελέτη.

Χιλιάδες μικροπλαστικά σωματίδια βρέθηκαν να υπάρχουν στα ποτά που σερβίρονται στα τρία κύρια είδη ποτηριών για φαγητό.

Ένα μόνο κύπελλο απελευθέρωσε σχεδόν 1. 500 σωματίδια μετά από πέντε λεπτά έκθεσης, με μικροπλαστικά να αποσπώνται από το πλαστικό τοίχωμα του κυπέλλου.

Όσο περισσότερο όμως έμενε ένα φλιτζάνι, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των σωματιδίων που απελευθερώνονταν.
Τα καυτά υγρά και το κούνημα του ποτηριού – όπως θα μπορούσε να συμβεί κατά τη μεταφορά – είχαν επίσης ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο μέρος του μικροπλαστικού να αποκολληθεί από τα τοιχώματα του ποτηριού και να εισέλθει στο υγρό.

Ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στην υγεία είναι άγνωστος

Ένα μικροπλαστικό σωματίδιο είναι οποιοδήποτε κομμάτι πλαστικού μικρότερο από 5 χιλιοστά, αλλά πολλά είναι πολύ μικρότερα και είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπιο.

Τα περισσότερα κομμάτια μικροπλαστικού στη μελέτη ήταν μικρότερα από 50 μικρόμετρα – περίπου όσο η διάμετρος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τρεις διαφορετικούς τύπους πλαστικών ποτηριών – πολυπροπυλένιο ή PP, τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και πολυαιθυλένιο (PE).

Γέμισαν κάθε ένα από τα τρία είδη πλαστικών ποτηριών με 400 ml νερού, τα οποία σφράγισαν με αλουμινόχαρτο για να αποτρέψουν την είσοδο μικροπλαστικών στον αέρα, και στη συνέχεια τα ανακίνησαν για ένα λεπτό.

Η διαδικασία διεξήχθη επίσης σε ένα καθαρό γυάλινο ποτήρι ζέσεως, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο σύγκρισης για τη διόρθωση της πιθανής διαδικαστικής μόλυνσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των μικροπλαστικών σωματιδίων στο νερό έφτασε μεταξύ 723 και 1.489 σωματίδια/φλιτζάνι μετά από πέντε λεπτά.

Τα κύπελλα από πολυπροπυλένιο παρήγαγαν τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων, γεγονός που είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ευρέως.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sichuan, γράφοντας στο περιοδικό Hazardous Materials, δήλωσαν: “Με βάση τα αποτελέσματα, υπολογίσαμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να προσλαμβάνουν ασυνείδητα 37. 613-89. 294 μικροπλαστικά ετησίως λόγω της χρήσης ενός πλαστικού ποτηριού κάθε 4-5 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυνητική βλάβη των μικροπλαστικών, η μόλυνση των μικροπλαστικών που προκύπτει από τη χρήση πλαστικών ποτηριών για ποτά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τα μικροτερα μικροσωματιδια θα μπορουσαν να ειναι τα πιο επιβλαβη για την υγεια, καθως ειναι πιο πιθανο να διεισδύσουν στα ανθρωπινα κυτταρα.

Σε ανασκόπηση του 2017 από επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου διατυπώθηκε η υπόθεση ότι η κατανάλωση ή η εισπνοή μικροσωματιδίων μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευσή τους στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργήσει στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε έρευνα που διεξήχθη φέτος από τη Heather Leslie και άλλους στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ βρέθηκαν μικροπλαστικά στην κυκλοφορία του αίματος εθελοντών, ενώ μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον πλακούντα, σε νεογέννητα μωρά, σε πνεύμονες, καρδιές, νεφρά και εγκεφάλους, με άγνωστες επιπτώσεις.

Τα πλαστικά, εκτός του ότι είναι από μόνα τους επιζήμια, μπορεί να αποτελούν απειλή για την υγεία, καθώς μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια ή τοξικές χημικές ουσίες.

Πηγή: Daily Mail/Ecozen

Δείτε επίσης